"Een beperkte recessie is niet uitgesloten"

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, bevestigt dat het begrotingstekort dit jaar hoger dreigt uit te vallen dan verwacht, en bevestigt ook de lagere groeiprognoses voor volgend jaar. Extra werk dus voor de nieuwe regering: 2012 dreigt een moeilijk jaar te worden.

De Nationale Bank stelde vandaag officieel haar groeiprognoses voor volgend jaar voor, maar het ging ook over het huidige jaar. Luc Coene kan nog geen precies cijfer noemen, maar bevestigt dat het begrotingstekort voor dit jaar een stuk hoger zal zijn dan de 3,6 procent waar in eerste instantie aan werd gedacht.

De Nationale Bank denkt aan "ergens tussen 3,6 en 4,2 procent". "Waar precies, zal afhangen van hoe de volgende weken doorgesparteld worden", zei Coene daarover.

Coene verwijst naar het effect van de liquidatie van de Gemeentelijke Holding. Anderzijds zijn er nog negatieve factoren die (nog) precies bepaald kunnen worden. Het gaat dan om de fiscale ontvangsten voor het vierde kwartaal, en over hoe de controle over de uitgaven in het vierde kwartaal zal verlopen. "Maar het is iets te kort door de bocht om te stellen dat de bank zou voorspellen dat het tekort voor 2011 zou ontsporen", zei Coene.

"Een beperkte recessie is niet uitgesloten"

De Nationale Bank blijft voorzichtig en wil zich ook nog niet vastpinnen op de bijkomende inspanningen die de regering volgend jaar zou moeten doen. Hoe dan ook zou de economische groei maar een half procent bedragen in plaats van de verhoopte 0,8 procent en zullen de Belgen meer sparen en dus minder uitgeven.

De besparingsmaatregelen zullen bovendien ook leiden tot een lagere economische groei. Coene sluit een beperkte recessie niet uit, maar die zou niet zo erg zijn als die tijdens de vorige crisis van 2009. Coene verwacht wel dat er zo'n 18.000 banen zullen bijkomen, maar de actieve bevolking zou aangroeien met zo'n 20.000 mensen, zodat de werkloosheid toch zou toenemen.