"Tranen zeggen: het is zo schoon wat jullie doen"

Siska Schoeters (29), bekend van het programma "Zet 'm op Siska"', zit voor de vierde keer in het Glazen Huis. Zij zegt dat de herinneringen van de presentatoren vaak ook beïnvloed zijn door de compilatiefilmpjes.

Schoeters zat in 2007 voor de eerste keer in het Glazen Huis in Leuven. "Ik weet nog dat ik toen heel zenuwachtig was. Ik stond daar naast Peter Van de Veire en Tomas De Soete, straffe mannen, die alles al goed konden en ook sterk waren met techniek, dus ik was wel een beetje onzeker. Op een bepaald moment kwam er een klein meisje aan het Huis, dat zei: "Ik heet Lise en ik vind jou heel lief" (zie videomontage 2007). Dat vond ik zo schattig en dat gaf mij echt het gevoel: "Het valt mee wat ik hier aan het doen ben". Dat was ook de eerste keer dat ik tranen in mijn ogen kreeg."

En dat zou Schoeters de dagen erna en de volgende edities nog vaak overkomen, want het is intussen algemeen bekend dat het er emotioneel aan toe kan gaan in het Glazen Huis. "Het besef dat mensen zich nog willen engageren, dat heel Vlaanderen iets wil doen, daar schrik ik telkens van, dat dat blijft duren. En dat maakt je emotioneel, die tranen, dat is een manier om te zeggen: "Het is zo schoon wat jullie doen". Schoeters benadrukt dat de presentatoren in een luxepositie zitten. "Daar tegenover staat dat al die luisteraars vrijwillig iets willen doen voor het goede doel."

"Ook kleine acties kunnen heel leuk zijn"

Volgens Schoeters zijn de herinneringen van de presentatoren vaak gekleurd door de compilatiefilmpjes die ze achteraf te zien krijgen. "Zonder afbreuk te willen doen aan al die individuele acties, moet ik toch zeggen dat het allemaal snel passeert." Toch herinnert ze zich van de vorige edities onder meer de gigantische stoet van brandweermannen die tijdens de eerste editie in Gent naar het Glazen Huis kwamen. "Die stoet kwam van aan het Sint-Annaplein, van ver zag je de reflectie van zwaailichten, dat stopte niet en die brandweermannen waren echt kei-enthousiast."

Een ander mooi moment was het bezoek van prins Laurent aan het Glazen Huis. Tijdens de tweede editie in Gent (in 2009) had prins Laurent Sam De Bruyn, Sofie Lemaire en Siska Schoeters opgesloten in het Huis. "Hij is daarna dan nog eens teruggekomen en zei me: "Ik wilde u bellen, maar had uw nummer niet." "

Maar ook kleine acties vindt Schoeters mooi en ontroerend. "Het wordt dan "Alles For Life": "Kussen For Life, Drinken For Life, Tetten For Life". Ik denk dat er zelfs ooit een actie geweest is die "Alles For Life" heette. Waar blijven ze het halen?"

"Wij worden zo goed verzorgd"

In het Glazen Huis zitten, wordt nooit een gewoonte, benadrukt Schoeters.

"Na een paar uur zit je wel weer in het ritme. Maar het blijft even spannend omdat wij, net zoals de luisteraars, niet weten wat er komt en ons dus ook niet kunnen voorbereiden. Wij hoeven ons wel nergens zorgen over te maken. We zijn de enigen die stressvrij zijn. We worden zo goed verzorgd en merken niets van de druk."

Na dag 2 hebben de presentatoren al wel eens een dipje. "Je weet ongeveer hoe het loopt. Maar dit jaar is het grote verschil dat we op dat moment verhuizen en dan komt er weer vanalles op ons af."

Wie er welke shift voor zijn rekening zal nemen, was op het moment van het interview nog niet beslist. "Dat mogen we wel onderling afspreken", aldus Schoeters.

Ellen Maerevoet