De spooktrein van 9u33

De trein van het noorden des lands naar Charleroi Zuid had vertraging. En geheel in de geest van de Wet van Murphy liep die vertraging gestaag op, tot 11 minuten zelfs toen de IC het station van Mechelen binnenreed. Maar de treinbegeleider had via de intercom gemeld dat ik mijn aansluiting nog zou halen en duw waagde ik het erop en stapte uit. Helaas: de trein richting Halle was stipt op tijd vertrokken. Een blik op het elektronische bord leerde evenwel dat de schade beperkt zou blijven: om 9u33 was er al een andere trein, richting Eigenbrakel, die ook in Meiser stopt, de stopplaats die op tien minuten van de VRT ligt.

Ik dronk een koffie en begaf mij hoopvol naar perron 6. De tijd vorderde. Nieuwsgierig ging ik een blik werpen op de gele affiches lezen met de dienstregeling. Merkwaardig! De trein naar Eigenbrakel van 9u33 kwam daar niet op voor. Wel twee L-treinen naar Brugge, die op hetzelfde uur (9u33) van hetzelfde perron vertrokken en toch niet op hetzelfde tijdstip in Brugge zouden aankomen. De logica van de NMBS.

Spooktrein

Het werd 9u33. Plots verdween de trein naar Eigenbrakel van het elektronische bord en maakte de trein naar Halle van 9u51 zijn opwachting. Gemor op perron zes. Ik daalde de trappen af en ontwaarde een heer met een kepie en een walkietalkie. Hebbes!

“Meneer, meneer! Waar is de trein van 9u33 naar Eigenbrakel gebleven?”

“Ik weet van niets, ik was met andere zaken bezig,’” poogde de onderstationschef er zich vanaf te maken.
Inmiddels hadden ook andere gedupeerde reizigers de man omsingeld en kon hij niet anders dan informeren naar waar de trein van 9u33 gebleven was.

Een foutje

“Die bestaat niet,” kraakte een stem in de walkietalkie.
"Hoezo, die bestaat niet, hij heeft wel een dik kwartier op het bord gestaan!” (wij)

“Een fout in het automatische systeem,” mompelde de onderstationschef.

“Ik heb intussen wel drie treinen naar Brussel laten passeren,” maakte een dame zich boos.

“Ik kan er niet aan doen,” zei de onderstationschef. Excuses konden er niet vanaf. Ook de digitale stem die in Mechelen een levende stationsomroeper vervangt, bleef stom.

Louis van Dievel