Egyptenaren opnieuw naar de stembus

In grote delen van Egypte wordt vandaag gestemd voor een nieuw parlement. Het wordt uitkijken of de moslimpartijen hun succes van de vorige stemronde kunnen herhalen.

Vandaag kan er gestemd worden in het district Giza nabij de hoofdstad Caïro, in Suez in de kanaalzone, in Aswan in het zuiden en in andere gebieden in de Nijldelta.

In die laatste gebieden zouden de moslimpartijen veel succes kunnen boeken. Bij een eerste stemronde elders begin deze maand hebben de islamitische groepen het erg goed gedaan. De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (PFJ), die nauwe banden heeft met de Moslimbroederschap, is met 36,6% de grootste partij geworden.

Verrassend was echter de goede score van de nummer twee: de extreme salafistische partij Nour die inspiratie zoekt in het wahhabitische Saudi-Arabië. Die partij kon 24% van de kiezers voor zich winnen.

De seculiere partijen zoals het Egyptisch Blok en de liberale Wafd deden het dan weer minder goed dan verwacht.

Over enkele weken zijn er opnieuw verkiezingen, dit keer in andere gebieden. Er wordt een nieuw lagerhuis gekozen dat op zijn beurt de leden van een grondwetgevende vergadering moet benoemen. Die constituante moet dan een blauwdruk maken van een nieuw Egypte na de regimes van Nasser, Sadat en Moebarak.