Energie besparen: laat die das maar thuis!

De Chileense overheid moedigt mannen aan om zonder das naar het werk te komen tijdens de komende zomermaanden. Dan kan de airco in de overheidsgebouwen wat minder hard staan, en kan er geld en energie bespaard worden, is de redenering.
De Chileense president Sebastian Piñera (links) gaf op een Midden-Amerikaanse top alvast het voorbeeld: geen das tijdens een meeting met Felipe Calderón (Mexico) en Alvaro Colom (Guatemala).

De Chileense minister van Energie, Rodrigo Alvarez, is overtuigd dat de maatregel kan helpen. "Deze kleine maatregel kan de energie-efficiëntie verbeteren. Minder hard draaiende aircotoestellen zullen leiden tot minder energieverbruik."

Alvarez verwees naar succesvolle voorbeelden in Japan en Spanje. In Chili staat, in tegenstelling tot bij ons, de zomer voor de deur. Volgens het ministerie van Energie kan er tot 3 procent op energiekosten bespaard worden door de temperatuur in kantoorruimtes 1 tot 3 graden Celsius te laten stijgen. Om te vermijden dat mannen daarbij te veel afzien, mogen ze alvast hun das in de kast laten.

Het plan heeft zowel betrekking op de overheidsgebouwen als op privébedrijven. Tussen januari en maart kan in Chili zowat 10 miljoen dollar bespaard worden, berekende de overheid.

Chili haalt veel van zijn energie uit waterkracht, wat in de (droge) zomers wel eens problemen oplevert met de energietoevoer. De oproep van de overheid moet ook in dat kader gezien worden. Geen dassen meer op het werk, kan een begin zijn.

lees ook