Euro op laagste punt tegenover dollar in 11 maanden

De euro heeft vandaag zijn laagste punt tegenover de dollar bereikt in 11 maanden. De euro staat onder druk, omdat de financiële markten niet gerustgesteld zijn door de maatregelen om de schuldencrisis aan te pakken. Ook Italië deelt in de klappen, het moest een hoge rente op staatsobligaties betalen.

De koers voor 1 euro zakte vandaag onder de grens van 1,30 dollar. De koers van 1,2973 was de laagste voor de euro sinds 12 januari.

Het beetje optimisme dat was ontstaan na de Europese top van vorige week is helemaal weg. De financiële markten vinden dat het probleem van de schuldencrisis nog altijd niet opgelost is. De maatregelen die vorige week zijn besproken, vooral met oog om de begrotingstekorten van de eurolanden te beperken, kunnen blijkbaar niet overtuigen. Ook het feit dat de Europese Centrale Bank de intrestvoet verlaagde, heeft een negatief effect.

De meeste Europese beurzen sloten vandaag af met verliezen van 2 tot 3 procent. Parijs ging zelfs 3,33 procent in het rood. De Bel-20 moest 2,23 procent prijsgeven.

Italië heeft de eurocrisis vandaag nog maar eens aan den lijve ondervonden. Het land moest op staatsobligaties voor 5 jaar een intrest van 6,47 procent toestaan. Uiteindelijk werd 3 miljard dollar opgehaald.