Filip en Mathilde en premier ondertekenen rouwregister

In het stadhuis van Luik hebben kroonprins Filip en prinses Mathilde net als premier Elio Di Rupo het rouwregister ondertekend na het drama van gisteren. Vandaag kwam het leven in Luik weer langzaamaan op gang, al heerste er grote verslagenheid. Er zal ook een nationaal herdenkingsmoment georganiseerd worden.

De datum voor het herdenkingsmoment ligt nog niet vast. De regering zal de familie van de slachtoffers erbij betrekken en er zal ook een ruime regeringsdelegatie aanwezig zijn.

Vanavond hebben premier Elio Di Rupo (PS) en Filip en Mathilde hun medeleven met de slachtoffers betuigd door het rouwregister te ondertekenen. "De families moeten weten dat het hele land achter hen staat", zei de premier.

De Luikenaars proberen het drama intussen een plaats te geven. Een meisje dat er gisteren bij was en vandaag opnieuw naar het plein kwam, zegt dat ze zich niet op haar gemak voelt. "Het is raar om terug te komen, ik hou niet meer van de stad."

"We dachten dat dit in Wallonië nooit kon gebeuren"

Aan het vernielde bushokje liggen bloemen en staan er kaarsen. Het is een gedenkplaats geworden waar mensen verzamelen en even stilstaan bij wat er gisteren gebeurd is.

In de stadhuizen van Charleroi en Luik liggen rouwregisters, die intussen al door honderden mensen ondertekend zijn.

Het Waals Parlement heeft vanochtend bij de start van de plenaire vergadering een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de dodelijke aanslag. Parlementsvoorzitter Emily Hoyos (Ecolo) noemde het geweld "ongehoord, onverklaarbaar en ondraaglijk". "We dachten dat dergelijke incidenten nooit in Wallonië konden gebeuren", zei Waals minister-president Rudy Demotte (PS). "En het is toch gebeurd."

Morgen is er in de Kamer een debat over de aanslag. De parlementsleden zullen ook een minuut stilte houden voor de slachtoffers.