Op valreep Vlaams geld in Gemeentelijke Holding

De Vlaamse regering heeft eind september 40 miljoen euro op tafel gelegd voor de Gemeentelijke Holding. Drie weken later verzandde die holding als hoofdaandeelhouder in de Dexia-crisis.

In mei besliste de Vlaamse regering om kortlopend schuldpapier te kopen van de Gemeentelijke Holding. Eind september werd die beslissing verlengd. Enkele weken later barstte de crisis bij Dexia los en in de nasleep ging ook de Gemeentelijke Holding ten onder. Die holding zal binnenkort in vereffening gaan.

Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen (Open VLD) uitte in "De ochtend" op Radio 1 twijfels over die beslissing van de Vlaamse overheid. Volgens hem stelt het Rekenhof dat het om een belegging gaat. Nog in oktober moest die 40 miljoen euro Vlaams geld overigens worden afgeschreven als een verlies, nauwelijks drie weken nadat het toegekend was.

Van Mechelen (eerste foto in tekst) vraagt zich af of de Vlaamse regering wel een goed financieel beleid voert door net voor de ondergang van Dexia en de Gemeentelijke Holding nog geld in die holding te pompen.

Bovendien ergert hij zich eraan dat het Vlaamse Parlement pas in november op de hoogte werd gebracht van die beslissing. Van Mechelen vindt dat wel erg laat.

"Enig mogelijke keuze", aldus Muyters

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA, tweede foto in tekst) bevestigt dat de Vlaamse overheid nog geld in de Gemeentelijke Holding heeft gestoken, maar volgens hem was dat geen belegging en was de toestemming van het Vlaams Parlement dus niet nodig.

De Vlaamse regering had volgens Muyters ook geen keuze. Als het geld niet was toegekend, zou de Gemeentelijke Holding toen al failliet zijn gegaan en zou die als een van de grote aandeelhouders ook de groep Dexia hebben meegesleept. Nu kan die holding tenminste in vereffening gaan, aldus de minister.

Muyters wijst er op dat ook het Waals en Brussels Gewest in die beslissing zijn meegestapt. Dat het tot november duurde vooraleer de kwestie aan het Vlaams Parlement werd voorgelegd, geeft hij toe. Muyters wijst er echter op dat de Vlaamse regering de kwestie van de verlenging van het krediet van 40 miljoen euro samen met andere zaken zoals de waarborgen aan de G-Holding voor 225 miljoen euro, in het Vlaams Parlement ter sprake wou brengen.