Slimste Mens wint nu ook het Groot Dictee

Freek Braeckman heeft het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Het is nooit eerder gebeurd dat een prominente deelnemer als winnaar uit de bus komt. Maar het VRT-nieuwsanker moet zijn prijs wel delen. De Nederlandse Marret Kramer deed het even goed.

VRT-journalist Freek Braeckman en Marret Kramer maakten elk maar vier fouten in het dictee dat was opgesteld door Arnon Grunberg.

Het leverde een mooi uitgebalanceerde uitslag op: zowel een Vlaamse als een Nederlandse winnaar, een prominente en een onbekende, een man en een vrouw. Maar slechts één kon de prijs, een gouden pen, mee naar huis nemen. "Ik heb me van mijn hoffelijkste kant getoond en de pen aan mijn collega-winnaar gelaten", zei Braeckman. Hij krijgt zijn eigen exemplaar nagestuurd.

Freek Braeckman, die zich twee jaar geleden al tot "De slimste mens ter wereld" kroonde, is nu dus ook de winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is de eerste prominente deelnemer die het dictee wint. De beste prestatie van een bekende deelnemer was tot nu toe die van schrijver en dichter Luuk Gruwez, die in 1993 op de tweede plaats eindigde met 8 fouten.

"Ik draag mijn zege op aan Martine Tanghe"

Germanist Braeckman maakte maar vier fouten. "Vier jaar Nederlands aan de universiteit. Eindelijk werpt het vruchten af", zei hij opgetogen. Het nieuwsanker draagt zijn overwinning op aan collega Martine Tanghe. "Zij is degene die me al vier jaar na mekaar aanspoort om deel te nemen omdat dit echt leuk is om te doen. En nu ik eindelijk ja heb gezegd, kon zij er niet bij zijn".

Tanghe, sinds jaar en dag samen met Filip Freriks de vaste presentator van het Groot Dictee, moest dit jaar wegens ziekte verstek laten gaan. Grappig was dat Freriks blijkbaar alleen Martine Tanghe kent als Vlaams nieuwsanker. Toen hij Freek Braeckman voor zich had voor het traditionele winnaarsinterviewtje vroeg hij beleefd: "En wat doet u, meneer?". "Ik presenteer het journaal", luidde het antwoord.

Braeckman was niet die enige prominente Vlaming die erg goed scoorde. Ook schrijver-dichter Yannick Dangre maakte maar vijf fouten. Hij eindigde op de tweede plaats, ex aequo met de Nederlandse deelnemer Wouter Bok. Professor Jean Paul Van Bendegem deed het ook goed met maar zes fouten.

Er werden dit jaar opmerkelijk minder fouten geschreven dan vorig jaar. "Het verschil met de vorige dictees is dat je in deze editie met gezond verstand en taalgevoel best goed kon scoren", vond winnaar Freek Braeckman dan ook over de tekst van Arnon Grunberg. "Bij vorige edities zag ik heel wat woorden waar ik nog nooit van gehoord had. Ik zou toen wellicht veel meer achteraan zijn geëindigd".

En hoe bracht de enige Franstalige deelnemer het ervan af?

Presentator Filip Freriks en voorzitster van de jury Inez Weski richtten zich af en toe tot de enige Franstalige deelnemer die zo dapper was om deel te nemen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, Christophe Deborsu. Hij ontpopte zich tot de verrassing van de avond door maar tien fouten te maken.

Met "jip-en-janneketaal" had hij het moeilijk, en met "Van het Reve". "Nog nooit van gehoord. Nooit koop ik een boek van die man", grapte hij.