Spontane staking bij persbureau Belga

Bij persbureau Belga is rond de middag een spontane staking uitgebroken. De actie komt er na de aankondiging van een zware herstructurering gisteren. Negen mensen verliezen hun baan.

Gisteren maakte de directie in een interne mail bekend dat 9 mensen, onder wie 4 journalisten en 3 redactiebedienden, worden ontslagen. In totaal werken er 135 mensen bij Belga.

De directie zei dat het bedrijf net als andere bedrijven in de mediawereld wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Een aantal werknemers zou echter niet meer voldoen aan de vereisten. De directie vroeg in de mail nog om syndicale acties achterwege te laten.

De vakbonden hadden een alternatief besparingsplan voorgelegd, maar daar is de directie niet op ingegaan. Daarop hebben de journalisten het werk neergelegd. Sinds 12.44 uur lopen er geen persberichten meer binnen. Op verschillende krantensites is de nieuwsstroom daardoor ook stilgevallen. Ook onverwacht groot nieuws zal voorlopig niet gemeld worden.

De staking zou zeker nog duren tot morgenochtend 6 uur.