Steeds vaker zware wapens bij criminele feiten

Er worden steeds vaker zware, illegale wapens ingezet bij criminele feiten. Dat stelt criminoloog en veiligheidsdeskundige Brice De Ruyver naar aanleiding van het drama in Luik gisteren. "Er is een enorme verruwing van gewelddadigheid bij het plegen van criminele feiten", zei hij in "Terzake".

De dader Nordine Amrani werd in september 2008 door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot 48 maanden cel wegens bezit van 2.800 cannabisplanten en tot 16 maanden voor wapenbezit.

Hij beschikte over 9.500 wapenonderdelen en een 10-tal zware wapens. Het hof van beroep vervolgde hem in maart 2009 echter niet voor wapenbezit door een technisch probleem.

Volgens procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé heeft Amrani nooit de toelating gekregen om wapens te bezitten. "Het gaat hier om oorlogswapens en niemand, in geen enkel geval, mag die bezitten. De wapens werden overigens in beslag genomen."

Volgens De Ruyver (foto in tekst) is er momenteel een gigantische stroom van illegale wapens. "De criminele markt wordt gigantisch goed bevoorraad." Over de voorwaardelijke invrijheidsstelling van Amrani zegt De Ruyver het volgende: "Feit is dat hij duidelijk een aantal van de voorwaarden die hij gekregen heeft, feestelijk aan zijn laars gelapt heeft."

Het onderzoek zal hierover opheldering moeten brengen, maar toch probeert De Ruyver al te verklaren waarom Amrani meteen opnieuw wapens is beginnen te verzamelen. "Zo iemand is een leverancier voor de criminele wereld. Wanneer hij vrijkomt, heeft hij geen legale bron van inkomsten meer en dan is die wapenhandel een zeer voor de hand liggende bron van inkomsten. Daarbij komt dan nog eens dat deze man een polycrimineel is. Je krijgt een profiel van iemand die zich systematisch als een outlaw opstelt."

Een nog strengere wapenwet zou volgens De Ruyver geen verschil hebben gemaakt. "Mensen van die slag storen zich niet aan de wet, dat zijn beroepscriminelen. Die zien het zelfs als een uitdaging om de wet te overtreden", zegt de criminoloog.

"Of men het graag heeft of niet, de veiligheidsthematiek zal de komende jaren prominent aanwezig zijn in de moderne samenleving. Tegenover dergelijke feiten sta je als samenleving altijd kwetsbaar", besluit De Ruyer.