Vlaanderen ruilt Dexia en KBC in voor ING

De Vlaamse regering zal voortaan Dexia als huisbankier vervangen door ING. De Nederlandse bankier wordt ook huisbankier van de Vlaamse overheidsinstellingen, tot nu toe was dat KBC.

Dexia Bank België is 20 jaar lang de huisbankier geweest van de Vlaamse regering, maar binnenkort zal dat wellicht niet meer zo zijn. Vanochtend meldde de krant De Tijd dat de Vlaamse regering nu gekozen heeft voor ING. Tegelijk zou KBC als huisbankier van de Vlaamse overheidsinstellingen vervangen worden door ING.

Het nieuws is in "De ochtend" op Radio 1 bevestigd door LDD-fractieleider Lode Vereeck (tweede foto in tekst) en door Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V, eerste foto in tekst). Wel hebben beiden een andere visie op de beslissing om Dexia en KBC de deur te wijzen.

Volgens minister-president Peeters is er in beide gevallen een openbare aanbesteding geweest en kwam ING "daar met kop en schouders" boven de andere banken uit. Hij vindt het dan ook normaal dat ING het contract toegewezen krijgt. De Vlaamse regering heeft vrijdag de beslissing genomen, maar er werd niet over gecommuniceerd omdat er nog een periode van 15 dagen is waarin Dexia en KBC die beslissing kunnen aanvechten.

"Geen rancune tegenover Dexia"

Lode Vereeck vecht de uitspraken van Peeters over het betere voorstel van ING bij de openbare aanbesteding niet echt aan, maar heeft er wel vragen bij. Eerst en vooral vindt hij het vreemd dat de Vlaamse overheid in alle talen gezwegen heeft over de beslissing.

Anderzijds zijn er ook vragen over het signaal dat Vlaanderen geeft door twee Belgische huisbankiers die de voorbije maanden forse problemen hebben gekend, in te ruilen voor de Nederlandse bank ING.

Vereeck wijst daarbij op de kritiek die Peeters eerder had op het OCMW van Vilvoorde toen dat enkele maanden geleden in volle Dexia-crisis het geld daar weghaalde. Anderzijds is er een gerucht dat Peeters zelf zou gedreigd hebben om de gemeenten aan te zetten tot "een run on the bank" toen hij zijn zin niet kreeg bij de aanpak van Dexia door de federale regering. Peeters ontkent evenwel dat hij zoiets zou gezegd hebben.

In oktober werd Dexia Bank België overgenomen door de federale overheid na een akkoord met Frankrijk. De gewesten, belangrijke aandeelhouders van Dexia Groep, werden toen niet betrokken bij die deal.

Welk signaal voor markten en klanten?

De Vlaamse regering is de grootste klant van Dexia Bank België. De bank ziet nu een jaarlijkse stroom van 30 miljard euro verdwijnen. Dat is niet leuk voor de bank, maar financieel-economisch is het ook niet echt een probleem. De liquiditeit van Dexia België wordt er niet door aangetast, ook niet bij KBC overigens.

Wel zou de Vlaamse beslissing door de markten en de klanten beschouwd kunnen worden als een teken van wantrouwen tegenover de twee grote Belgische banken. Dexia Bank België (DBB) is enkele maanden geleden overgenomen door de federale overheid en Vlaanderen was toen boos omdat het niet betrokken was bij de redding daarvan.