"Le gamin au vélo" maakt kans op Golden Globe

De Belgische film "Le gamin au vélo" van de gebroeders Dardenne is genomineerd voor een Golden Globe, de op een na belangrijkste filmprjis in de Verenigde Staten. De film maakt een kans in de categorie voor beste niet-Engelstalige film.

Vandaag zijn de nominaties voor de Golden Globes bekendgemaakt. "The artist" (foto in tekst) is de grote favoriet met 6 nominaties, waaronder die voor beste film in de categorie comedy of musical.

"The artist" speelt zich af in het tijdperk van de stille film in de jaren 20. Hoofdrolspeler Jean Dujardin is genomineerd als beste acteur in een comedy of musical en actrice Berenice Bejo kreeg een nominatie voor beste actrice in een bijrol.

Andere films die genomineerd zijn voor beste film in de categorie comedy of musical zijn "50/50", "Bridesmaids", "Midnight in Paris" en "My week with Marilyn"

In de categorie drama zijn "The descendants", "The help", "Hugo", "Moneyball", "The ides of March" en "War horse" genomineerd voor beste film. "The help" en "The descendants" zijn hier de grote favorieten met elk vijf nominaties.

Clooney, Gosling en Close

George Clooney (foto in tekst) kan drie nominaties op zijn naam schrijven. Hij is genomineerd als acteur voor zijn rol in "The descendants" en als regisseur en scenarist voor "The ides of March".

Ryan Gosling is twee keer genomineerd als beste acteur. Een keer in de categorie drama voor "The descendant" en een keer in de categorie comedy of musical voor "Crazy, stupid, love".

Glenn Close maakt ook kans op twee Golden Globes. Als actrice voor haar rol in "Albert Nobbs" en als songschrijfster voor "Lay your head down", het themanummer van de film.

Steven Spielberg maakt kans op de Globe voor beste animatiefilm voor "The adventures of Tintin". Zijn film "War horse" is ook genomineerd als beste film in de categorie drama. Hij is echter niet genomineerd als beste regisseur.

In die categorie neemt George Clooney het onder meer op tegen Woody Allen ("Midnight in Paris") en Martin Scorsese ("Hugo").

Jodie Foster en Kate Winslet, die beiden een rol vertolken in "Carnage" van Roman Polanski nemen het tegen elkaar op in de categorie beste actrice in een comedy of musical.

De Golden Globes zijn belangrijke graadmeters voor de Oscars, die in februari worden uitgereikt. "Le gamin au vélo" maakt echter geen kans op een Oscar, want België stuurde "Rundskop" in als film voor de Oscars. De Golden Globes worden uitgereikt op 15 januari.