"Makkelijker en sneller vrij in Wallonië"

Jef Vermassen heeft hard uitgehaald naar justitie in Wallonië. De strafpleiter is naar eigen zeggen niet verbaasd dat de dramatische aanslag van dinsdag zich afspeelde over de taalgrens. "Voor kalasjnikovs moet je in Luik of Charleroi zijn."

Vermassen was gisteravond te gast bij het Nederlandse praatprogramma Pauw & Witteman. Daarin nam hij geen blad voor de mond. 

"Toen ik het nieuws net hoorde en ze zeiden dat er een kalasjnikov werd gebruikt, dacht ik al: daar heb je het", zei Vermassen. "Een jaar geleden heb ik zelf nog een proces gevoerd over een agente die vermoord werd door allochtonen uit Franstalig België (de zaak-Kitty Vannieuwenhuyzen). Ook zij hadden hun kalasjnikov gekocht in dat misdaadmilieu. Dat gaat daar makkelijk."

Volgens Vermassen is de maffia sterk ontwikkeld in het Luikse. "Dat heeft heel wat te maken met de koolmijnen. Ik wil zeker niet racistisch doen, maar er zijn toen veel buitenlanders binnengekomen en een deel daarvan was maffia. Nu zit je daarmee."

Dat Amrani zo snel vrij kwam, vindt Vermassen ook symptomatisch voor de Waalse justitie. "De vraag is of je zo'n recidivist nog een kans moet geven om zo vroeg vrij te komen. Het feit is dat men in Franstalig België sneller en makkelijker vrijkomt. In Vlaanderen worden er strenge voorwaarden opgelegd en wordt daar ook controle op uitgeoefend. Of dat ook gebeurt in Wallonië, weet ik niet. Er heerst een andere mentaliteit, ook in justitie. Het zijn 2 verschillende werelden."

Vermassen herkende ten slotte heel wat typische trekjes van een massamoordenaar in het gedrag van Amrani. "Ik had verwacht dat hij misschien eerst zou doden in het justitiepaleis, maar hij heeft wellicht gedacht dat daar te veel politie zou zijn. Het is ook eigen aan een massamoordenaar dat hij zelf wil sterven. Hij heeft een leven dat niets waard is, maar zijn dood is glorieus."