"Publiek werd zot bij "Zeil je voor het eerst" "

Sam De Bruyn (25), bekend van de programma's "Sound of Sam" en "Vrienden van de radio", zit voor de derde keer in het Glazen Huis. Hij herinnert zich enkele groots opgezette acties van Studio Brussel-luisteraars.

Ook de jongste van de Music For Life-presentatoren vindt het "erg moeilijk" om er een paar herinneringen uit te pikken. "Er zijn zoveel mooie momenten geweest."

Uit de editie van 2009, die in het teken van de bestrijding van malaria stond, herinnert hij zich een karavaan van jonge mensen met een gigantische malariamug op hun schouders, met VRT-journaliste Phara de Aguirre, als meter van de actie, op kop. "We waren nogal overweldigd door het volk en door dat gigantische beest", zegt De Bruyn. "Maar ik kreeg het pas echt moeilijk toen Phara vertelde dat het Sint-Maartensinstituut uit Aalst maar liefst 20.000 euro had verzameld."

De Bruyn herinnert zich ook nog de actie "Roei for life". "Die mensen kwamen naar het Glazen Huis geroeid. Stukken waar niet gevaren kon worden, werden te voet gedaan. Uiteraard moesten de kano's dan ook gedragen worden." De groep werd begeleid door zanger Bart Kaëll. "Toen hij voor ons Glazen Huis "Zeil je voor het eerst" zong, werd het publiek echt zot. Een geweldig moment!"

Net als Siska was ook Sam in Gent twee jaar geleden zwaar onder de indruk van een stoet van brandweermannen. "Zover je keek zag je niets anders dan brandweermannen. Ze hadden volledig in uitrusting een hele tocht gemaakt en daar hoorde dan ook nog eens een karavaan van brandweerwagens bij. Je zag plots niets anders meer dan brandweeruniformen. Heel leuk!"

"Editors op het dak = kippenvel"

Van de editie van vorig jaar in Antwerpen herinnert De Bruyn zich vooral de muzikale intermezzo's, onder meer de verrassingsoptredens, 's avonds op het dak van het Glazen Huis.

Tijdens de openingsavond was dat de Britse band Editors. "We wisten zelf voor geen meter wie er op ons dak stond. Als je dan ineens ontdekt dat Editors daar aan het spelen is, dan krijg je wel kippenvel." (zie video)

"Ook het Toeterlied van Bart Peeters en Len Neefs, met een heleboel Ketnetkinderen was er eentje om te onthouden. Die stem van Len Neefs, zoon en kleinzoon van, ging door merg en been." (zie video)