"Seksschool was enkel een mooie verpakking"

Een tweetal weken geleden was het wereldnieuws: in Wenen zou de eerste seksschool in Europa van start gaan. Volgens rector Ylva-Maria Thompson, van Zweedse afkomst en een seks-experte, mocht iedereen, ouder dan 16, zich inschrijven. Een aantal Oostenrijkers reageerden furieus en een promotiefilmpje voor de school werd door de tv-zenders geweigerd. Maar uiteindelijk blijkt het allemaal heisa om niets. Een actiegroep, genaamd "The BirdBase", nam iedereen in het ootje.

"Oostenrijk laat zich beetnemen", "Seksschool was een valstrik", "Dit is de seksleugen van het jaar" en "Het is The Birdbase opnieuw gelukt om een coup te plegen" waren de afgelopen dagen op diverse Oostenrijkse nieuwsmedia te lezen. Voor de Oostenrijkse website News was de grap nog pijnlijker, omdat ze pas twee dagen voor de bekendmaking van de grap nog uitgebreid berichtten over de school, die volgens de site op 14 december met de lessen zou starten. Inclusief een interview met een medewerkster, genaamd Melody Kirsch ("Met onze school zullen we van de wereld een betere plaats maken").

"Fun-factor in discussie brengen"

Maar de hele campagne voor de "Austrian International School of Sex" (Aisos) bleek dus één grote grap te zijn. De actiegroep "The BirdBase" wilde immers alleen maar de onvolkomenheden in het Oostenrijkse pensioensysteem aanklagen. "Na het probleem van een gebrekkige opleiding (de vorige actie van de groep, nvdr) wilden we nu onze horizon verbreden, meer bepaald naar hetgeen onze toekomst aanbelangt: het onvermogen een langdurig goed functionerend pensioenstelsel op poten te zetten", reageerde de groep op diverse Oostenrijkse websites.

Het verband tussen de seksschool en het pensioenstelsel legde de groep als volgt uit: "Het is heel eenvoudig. Wanneer de politiek geen oplossing vindt in de pensioenkwestie, dan zijn alleen meer kinderen onze enige kans. Dus, dankzij meer seks, meer kinderen. Bovendien, politiek die in dienst van iedereen staat, mag niet gebeuren zoals wij met de seksschool gedaan hebben: veel spektakel om niets, een mooie verpakking, maar niets waards wat erin zit." Op radiozender FM4 werd gezegd dat men met de actie "een fun-factor in de discussie wilde brengen. Omdat er in de hele wereld over geschreven is, kunnen we nu meer druk uitoefenen." De groep kondigde voor de toekomst alvast nog andere acties aan.

Er zouden zich in totaal een 600-tal studenten aangeboden hebben om les te komen volgen. Hiervoor dienden ze 1.400 euro per semester neer te tellen. "Wanneer iemand van hen nochtans met deze school wil beginnen, feel free to do it! Blijkbaar vinden velen een dergelijke school wel nodig", klonk het nog bij "The BirdBase". Rector Thompson liet aan de Zweedse website The Local nog weten dat "ze het spelletje meegespeeld heeft, omdat het een rol was die op haar lijf geschreven was".

Opmerkelijk is nog dat het logo van Aisos, met de kleurrijke vogel, ook als logo dient voor "The BirdBase"…

lees ook