"Syrische regime geeft het leger carte blanche"

Soldaten in het Syrische leger krijgen van het regime de opdracht om de protesten "met alle mogelijke middelen" neer te slaan. Dat blijkt uit getuigenissen die Human Rights Watch heeft verzameld bij deserteurs. De internationale roep om actie tegen Syrië klinkt steeds luider.

Buitenlandse journalisten worden geweerd in Syrië, dus het is niet evident om berichten uit het land te verifiëren. Maar volgens voorzichtige schattingen van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand in maart al zeker 4.600 mensen omgekomen. Het leger slaat daarbij de opstand hard neer. Gevreesd wordt dat Syrië afstevent op een burgeroorlog tussen het gewapende milities, deserteurs en het leger.

Zo zijn volgens activisten gisteren bij gevechten in de zuidelijke provincie Deraa 27 soldaten gedood door deserteurs. De voorbije weken worden de aanvallen van deserteurs op de troepen van Assad steeds heviger.

Nu publiceert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport over folteringen, willekeurige arrestaties en de bevelen die het regime aan de ordediensten geeft, onder de titel "By all means necessary!". De conclusies van het rapport zijn duidelijk: "De VN-Veiligheidsraad moet Syrië doorverwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag".

"Overlopers gaven ons de namen, de rang en de positie van degenen die de bevelen gaven. Het gaat tot in de hoogste niveaus van het Syrische regime", zo staat in het rapport. Zo is er de getuigenis van ex-soldaat Amjad die streed in Deraa. "Mijn overste zei me dat ik grof geschut moest gebruiken. "Niemand zal je om uitleg vragen", zei hij. Normaal gezien moeten we zo veel mogelijk kogels sparen. Maar nu zei hij: "Gebruik zo veel kogels als je wil"", getuigt Amjad.

Vorige week zei president Bashar al-Assad in een interview aan een Amerikaanse zender dat hij géén bevelen heeft gegeven aan de ordediensten om geweld te gebruiken. "Dat zou erg wreed zijn", zei Assad, die wel zei dat er "fouten zijn gemaakt". Zijn uitspraken hebben de woede bij de betogers nog aangewakkerd. Nu schrijft Human Rights Watch in het rapport dat er "voldoende redenen zijn om te besluiten dat zowel de militaire als de politieke top op de hoogte is van de gebruiken".

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de internationale gemeenschap gisteren ook al opgeroepen tot actie tegen het Syrische regime.