dEUS op temperatuur voor Belgische concerten

dEUS heeft gisteravond in Les Ateliers Claus in Brussel een intiem concert voor 100 fans gegeven. Wie tickets heeft voor de optredens in de Lotto Arena in Antwerpen en Vorst Nationaal morgen en overmorgen, mag hooggespannen verwachtingen koesteren.

Eerst misschien een potentieel misverstand uit de wereld helpen. Ondergetekende is niet via een persaccreditatie of via de gastenlijst binnengeraakt in de kleine club vlak bij het Noordstation. Ik kreeg mijn ticket (ter waarde van 10,99 euro) van een goede vriend, die maandagmiddag dankzij een combinatie van doorzettingsvermogen, het eindeloos refreshen van dezelfde internetpagina en een portie geluk drie felbegeerde tickets wist te bemachtigen (met als volgnummers 51, 52 en 77). Felbegeerd ja, want er zouden naar verluidt 80.000 mensen geprobeerd hebben om een ticket te reserveren.

Her en der gingen ook stemmen op die beweerden dat dEUS dit "warming up"-concert in extremis plande om de ticketverkoop voor het concert in Vorst Nationaal nog een laatste boost te geven. Kan zijn, maar het doet niets af aan de prestatie van de band, want iedereen die er gisteravond bij was, zal kunnen beamen dat dEUS in topvorm was.

Barman en co speelden een strakke set waarin uiteraard bijna alle nummers van hun jongste album "Keep you close" de revue passeerden, maar waarin ook klassiekers als "The architect", "Instant street" en "Sister Dew" opdoken.

Rock pur sang: rechttoe, rechtaan

Les Ateliers Claus is qua oppervlakte vergelijkbaar met de AB Club, misschien zelfs nog iets kleiner. Het zaaltje heeft een maximumcapaciteit van 250 mensen, maar ik durf te betwijfelen of die volledig benut was, want op geen enkel moment had je als toeschouwer het gevoel als sardines in een blik gepropt te zijn. Integendeel, iedereen had -naar concertzaalnormen- zelfs relatief veel bewegingsruimte.

Tom Barman en Mauro Pawlowski liepen tot een halfuur voor de start van de set nog ontspannen rond tussen het publiek en tijdens het optreden straalde het spelplezier eraf. Geen lange bindteksten van Barman, geen sneren naar zijn medemuzikanten of naar het publiek, de muziek sprak voor zich: rock pur sang, rechttoe, rechtaan.

Dit optreden had veel weg van een huiskamerconcert. Ik stond op minder dan 3 meter van het podium, maar toch eigenlijk in het midden van het zaaltje (zo klein was het dus). De aanwezigen beseften maar al te goed dat ze de "lucky ones" waren wat een unieke sfeer creëerde. En aangezien niemand wist hoe lang dit "opwarmertje" zou duren, reageerde het publiek van bij het begin erg enthousiast.

Enkele lijnen uit hun nieuwe single "Ghost" vatten de sfeer van het concert in Les Ateliers Claus misschien nog het best samen: "Never one to miss out on a shebang, I threw one myself with the usual gang, just a couple of girls and a couple of guys. Get up, stand up, get organized."

Het is dus duidelijk dat de band na zijn tournee door Europa voldoende georganiseerd is om de 2 thuismatchen, in de Lotto Arena in Antwerpen (morgen) en in Vorst Nationaal (zaterdag), met glans af te ronden. Wie een ticket heeft klaarliggen, mag hooggespannen verwachtingen koesteren. De grote uitdaging voor dEUS is om de intensiteit en het energieniveau van het concert van gisteravond ook over te brengen naar die grote zalen.

Ellen Maerevoet