EU "bezorgd" over verloop Russische verkiezingen

Europees president Herman Van Rompuy heeft samen met de Russische president Dmitri Medvedev het verloop van de Russische parlementsverkiezingen besproken. Het ging ook over de crisis in de eurozone, en de hulp die Rusland wil bieden. Rusland zou zijn financiële hulp willen verdubbelen.

De ontmoeting vond plaats in het kader van een Europees-Russische top in Brussel. Van Rompuy toonde zich, naast de mogelijke fraude, ook bezorgd over de arrestatie van tientallen betogers, die in Rusland op straat waren gekomen om te betogen tegen het verloop van de verkiezingen.

Anderzijds had hij ook positieve woorden: de recente betogingen in verschillende Russische steden zijn "goed aangepakt", zei Van Rompuy. "Het bleef vreedzaam en naar mijn gevoel hebben de Russische autoriteiten het goed aangepakt."

"We hebben een open discussie gehad", zei Van Rompuy nog. De president van zijn kant beloofde een onderzoek naar de geruchten over fraude, maar veegde tegelijk wel de eisen van de oppositie van tafel.

Medvedev zei voorts dat hij niet wakker ligt van de motie die door het Europees Parlement is aangenomen. Daarin werd gevraagd om nieuwe verkiezingen, die dit keer vrij en volgens de regels zouden verlopen na de "veelvuldige onregelmatigheden" die werden vastgesteld. "Daar geef ik geen commentaar op", zei Medvedev daarover.

Volgend jaar zijn het overigens presidentsverkiezingen in Rusland. Poetin is daar dan de gedoodverfde favoriet, al is de partij Verenigd Rusland van Poetin en Medvedev nu al gewaarschuwd dat Europa over de schouder zal meekijken.

Russen willen hulp aan Europa verdubbelen

In de marge van de ontmoeting raakte bekend dat Rusland verder wil gaan dan de 10 miljard dollar die het eerder aanbood om de Europese eenheidsmunt te ondersteunen.

Rusland wil die hulp aanbieden via het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "We zijn klaar om de noodzakelijke financiële middelen te investeren om de EU en de eurozone te ondersteunen. En we overwegen ook andere maatregelen", zei Medvedev.

Medvedev gaf geen verdere details, maar in de wandelgangen was te horen dat het veel verder zou gaan dan de eerder beloofde 10 miljard dollar. Er is nu sprake van 20 miljard.

Rusland voert veel uit naar Europa, en het is in het belang van de Russen dat de euro niet te diep wegzakt. "Rusland heeft goede banden, en een verenigd Europa is voor ons zeer belangrijk", zei Medvedev daarover.