Ex-president Chirac niet in beroep tegen straf

De Franse oud-president Jacques Chirac is in een corruptiezaak veroordeeld tot 2 jaar celstraf met uitstel voor illegale partijfinanciering en misbruik van vertrouwen. Chirac was om medische redenen nooit persoonlijk aanwezig tijdens zijn proces. Hij kondigt aan dat hij niet in beroep gaat tegen zijn veroordeling.

De beschuldigingen van illegale partijfinanciering waarvoor Chirac nu veroordeeld is, dateren uit de periode waarin hij burgemeester was van Parijs. Tussen 1977 en 1995 heeft hij tientallen mensen uit zijn entourage jarenlang een fictieve functie op het stadhuis gegeven. Ze werkten niet effectief voor de stad Parijs maar voor zijn conservatieve partij UMP. Zo kon Chirac jarenlang veel geld doorsluizen naar zijn partij.

Chirac heeft zelf altijd ontkend dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Zijn advocaten hebben altijd aangehaald dat er niet genoeg bewijzen zijn dat de banen daadwerkelijk nep waren. Zowel de advocaten als -opvallend- de aanklagers vroegen daarom de vrijspraak van Chirac.

De rechter oordeelde echter dat de ex-president "zich niet gehouden heeft aan zijn plicht om eerlijk te zijn", en heeft hem veroordeeld voor het verduisteren van overheidsgeld, belangenvermenging en misbruik van vertrouwen. Hij krijgt 2 jaar cel met uitstel. De rechter zei dat hij bij het bepalen van de strafmaat heeft rekening gehouden met de gezondheidstoestand en de leeftijd van Chirac. 

Het is niet duidelijk of de advocaten van Chirac in beroep zullen gaan tegen de uitspraak. De 79-jarige Chirac moest zelf niet meer op het proces verschijnen omdat hij aan geheugenverlies lijdt.

Als president (1995-2007) was Jacques Chirac onschendbaar en kon hij niet worden vervolgd voor de zaak. Toen hij niet langer president was, is de zaak aanhangig gemaakt. Dit corruptiedossier is het enige dossier van de 13 waarbij het uiteindelijk tot een rechtszaak is gekomen.

Ondanks de matige straf spreken de advocaten van de burgerlijke partijen alvast van een historische overwinning. Ze noemen het een belangrijke boodschap.

De dochter van Chirac noemt het een strenge straf. "Hij heeft lang in een nachtmerrie geleefd. Als familie moeten we hem nu steunen tot het einde van zijn dagen." Desondanks legt Chirac zich neer bij zijn veroordeling. In  een persmededeling laat hij weten  dat hij niet meer "over alle nodige krachten "beschikt om een  "nieuwe strijd voor de waarheid"  te voeren voor andere rechters.