Fitch verlaagt rating Rabobank en C. Agricole

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van 5 Europese banken verlaagd waaronder Rabobank en Crédit Agricole. Volgens Fitch een gevolg van de onzekerheid in de eurozone. Crédit Agricole heeft al een grondige herstructurering aangekondigd.

Naast het Nederlandse Rabobank en het Franse Crédit Agricole gaan ook de Franse Banque Fédérative du Crédit Mutuel, de Deense Danske Bank en het Finse OP Pohjola Group met één trapje achteruit.

Fitch houdt er rekening mee dat de overheden niet meer kunnen tussenkomen als de financiële problemen in de eurozone erger worden. Het ratingbureau haalt ook het gebrek aan vertrouwen in de banksector aan als verantwoording.

Ook het Europese reddingsplan dat nu op tafel ligt, beschouwt Fitch als te weinig. "De maatregelen die nu worden genomen door de verschillende overheden zullen ook verschillende banken, vooral in Zuid-Europa en Ierland, in de problemen brengen", klinkt het.

Fitch deelde wel een schouderklopje uit omdat de 5 banken de afgelopen maanden hun kapitaal en liquiditeit hebben verhoogd. "Daardoor zakt hun rating maar met één trapje."

Crédit Agricole kondigde alvast aan dat er wereldwijd 2.350 banen zullen verdwijnen. De bank zag de winstcijfers in het derde kwartaal kelderen omdat het te veel Grieks staatspapier in handen heeft.