Juwelen van Elizabeth Taylor gegeerd goed

De veiling van de juwelen van Elizabeth Taylor in New York heeft in totaal 106 miljoen euro opgebracht. Daarmee heeft veilinghuis Christie's een record te pakken. Alle juwelen uit de collectie van de Hollywoodactrice die dinsdag en woensdag te koop werden aangeboden, zijn de deur uitgegaan.

Het topstuk van de tweedaagse veiling van juwelen van Elizabeth Taylor was de halsketting "Peregrina", een cadeau van haar ex-man Richard Burton. Het exclusieve juweel uit de 16e eeuw maakte ooit deel uit van de Spaanse kroonjuwelen en was op de veiling goed voor 9 miljoen euro.

"De veiling van de privécollectie juwelen van Elizabeth Taylor was de meest lucratieve veiling van juwelen ooit", zei een woordvoerder van Christie's New York. De tweedaagse veiling overtrof alle verwachtingen met een omzet van meer dan 100 miljoen euro.

Christie's veilt volgende week nog memorabilia en kunst uit de collectie van Elizabeth Taylor (1932-2011). Woensdag werden ook kleren geveild van Taylor bij Christie's. Die veiling was goed voor ongeveer 2 miljoen euro.

Elizabeth Taylor was een van de meest succesvolle en flamboyante figuren uit Hollywood in het tweede deel van de 20e eeuw. Ze won twee Oscars tijdens haar carrière en stapte acht keer in het huwelijksbootje. Ze overleed op 23 maart op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartverlamming.