Krijgen Nederlanders geen post meer op maandag?

De kans bestaat dat Nederlanders in de toekomst geen post meer krijgen op maandag. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker wil het aantal verplichte "bezorgdagen" van zes naar vijf terugbrengen. Rouwkaarten en medische post vallen buiten zijn voorstel.

Met zijn voorstel wil Bleker tegemoetkomen aan een wens van PostNL. Dat bezorgde op maandag nog nauwelijks post.

Bleker vindt de bezorging op de eerste dag van de week zo onrendabel dat hij besloten heeft om de bezorging te schrappen. Maar volgens de wet op de postbezorging is PostNL verplicht zes keer in de week post rond te brengen. Bleker wil dat nu terugbrengen naar vijf keer.

Steeds meer mensen en bedrijven sturen hun berichten via internet. Het aantal brieven is in vijf jaar dan ook gedaald van 5,6 miljard naar 4,8 miljard per jaar. Daardoor stijgen de kosten per brief. PostNL kan volgens Bleker alleen op de eerste dag van de week blijven bezorgen als de prijs van postzegels sterk omhoog zou gaan.