Mary: "Ik vraag mij af waarop hij zich baseert"

Strafpleiter Sven Mary haalt scherp uit naar zijn collega Jef Vermassen, die had gezegd dat Franstalige rechters lakser oordelen. In "Reyers Laat" noemde hij de uitlatingen van Vermassen "onzin".

"Het feit is dat men in Franstalig België sneller en makkelijker vrijkomt", liet Vermassen gisteren optekenen in Pauw & Witteman. "In Vlaanderen worden er strenge voorwaarden opgelegd en wordt daar ook controle op uitgeoefend. Of dat ook gebeurt in Wallonië, weet ik niet. Er heerst een andere mentaliteit, ook in justitie. Het zijn 2 verschillende werelden."

"Onzin", repliceert Sven Mary. "Ik vraag mij af waarop hij zich baseert." Vermassen heeft geen cijfers om zijn beweringen te staven, zegt Mary, die er ook nog op wijst dat Vermassen niet zo vaak pleit in het Franstalig landsgedeelte, in tegenstelling tot hemzelf.

"Elke rechtbank heeft zijn geplogendheden", weet Mary. "De ene rechter oordeelt strenger dan de andere." Daarbij nu ook het taalregime betrekken, vindt hij een brug te ver. "Het zou een perfecte oneliner zijn voor bepaalde politieke partijen in het kader van separatisme."

Sven Mary was de advocaat van Nordine Amrani, de dolle schutter uit Luik, maar enkel in 2002 en 2004, en niet in 2009, toen Amrani werd vrijgesproken wegens wapenbezit. Dat laatste is gisteravond gezegd in "Het nieuws" op VTM. "Dit is een kwakkel", zegt Sven Mary, die in zijn archieven heeft teruggevonden dat hij Amrani in 2004 heeft verdedigd in verband met een gewapende overval, waarvoor de man toen overigens is vrijgesproken.