Opstand in vissersdorp maakt Peking erg nerveus

In het Zuid-Chinese vissersdorp Wukan is het lokale communistische bestuur gevlucht nadat de hele bevolking in opstand was gekomen. Ordediensten omsingelen het dorp dat door de bewoners wordt bezet. De demonstranten eisen maatregelen van Peking, dat bijzonder nerveus wordt door de gebeurtenissen.

De kiemen van het conflict dateren van september. Toen was er voor het eerst protest in Wukan. De bewoners van het dorp beschuldigen de overheid ervan om onder een hoedje te spelen met aannemers, waardoor hen land wordt afgenomen zonder compensatie.

Het protest is in september een stille dood gestorven. Enkele van de aanvoerders van de demonstranten zaten in de cel. Maandag maakte de overheid bekend dat een van de leiders in de cel was overleden "aan een plotse ziekte". Maar volgens geruchten is Xue Jinbo doodgeslagen door de politie.

Sinds maandag komt het hele dorp opnieuw op straat om te protesteren. Het lokale communistische bestuur is gevlucht voor de volkswoede. Duizenden scanderen slogans als "weg met corruptie, weg met oneerlijke ambtenaren" en "geef onze grond terug". Zo'n duizend agenten omsingelen het dorp nu, er zijn barricades opgeworpen. Wellicht wordt de opstand een "chicken race". "We hebben nog voedsel voor tien dagen", klinkt het bij de bevolking.

"De bewoners eisen dat het centrale bestuur in Peking tussenbeide komt", vertelt VRT-journalist in China Tom Van de Weghe. "De spanning is te snijden."

De Chinese overheid is alvast erg zenuwachtig door de opstand in Wukan. Op Sina Weibo, een Chinese variant van de microblogsite Twitter, leveren zoekopdrachten voor "Wukan" of  "Xue Jinbo" geen resultaat op.

Dat hele dorpen in opstand komen, is in China niet zo uitzonderlijk, maar deze keer lijkt de volkswoede een grotere omvang aan te nemen en er is veel internationale aandacht voor de zaak.