Parijs rouwt om boekenman George Whitman

De Amerikaanse bezieler van de boekenwinkel Shakespeare and Company in Parijs is op 98-jarige leeftijd overleden. De boekhandel in Parijs groeide in het tweede deel van de 20e eeuw uit tot een veilige haven literaire talenten, schrijvers en boekenliefhebbers.

"De Don Quichote van Quartier Latin zal worden herinnerd voor zijn excentriciteit, generositeit en vrije geest", klinkt het op de website van de boekhandel Shakespeare and Company.

De boekhandel werd in de jaren 20 opgericht door Sylvia Beach, die furore maakte met de publicatie van het door censuur verboden boek "Ulysses" van James Joyce. De winkel was een magneet voor schrijvers als Ernest Hemmingway en F. Scott Fitzgerald. Tijdens WOII werd de winkel gesloten, maar oorlogsveteraan George Whitman blies de zaak nieuw leven in in 1951.

Whitman was gepassioneerd door boeken en samen met zijn zaak groeide hij uit tot een van de meest spraakmakende figuren uit de literaire wereld in de Franse hoofdstad. Auteurs stonden te trappelen om voor te lezen uit eigen werk in de boekhandel Shakespeare and Company. In 2006 werd George Whitman opgenomen in de Orde des Arts et Lettres van het Franse ministerie van Cultuur.

George Whitman overleed twee dagen na zijn 98e verjaardag in zijn appartement boven zijn boekhandel. Twee maanden geleden werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een beroerte. Hij wordt begraven op Père Lachaise, waar ook Oscar Wilde, Honoré de Balzac en Guillaume Apollinaire begraven liggen.