Rokende chimpansee is overleden op zijn 44e

In Californië, in de Verenigde Staten, is chimpansee Booie overleden, de aap die bekend werd door zijn rookverslaving en snoepgedrag. Hij overleed uiteindelijk niet aan longkanker, maar aan de gevolgen van een hartkwaal.

Booie werkte jarenlang in een medisch labo en raakte daar rookverslaafd én verslaafd aan snoep. In 1995 verhuisde hij naar een opvangcentrum voor oude apen en daar overwon hij alvast zijn drang naar nicotine. Een zoetebek is hij echter altijd gebleven.

Booie was een erg communicatieve aap. Hij kon via tekens "praten" met zijn verzorgers en vertelde hen zo wanneer hij dorst, honger of zin in een spelletje had.  Zo maakte hij de zin "Booie ziet snoep in je zak"  als hij weer eens zin had in een vieruurtje.

Voor het opvangcentrum is de dood in elk geval een financiële domper. Booie was een van de meest populaire bewoners en via hem konden ze heel wat geld ophalen. De aap werd 44 jaar.

lees ook