Uitgeverij gaat tv maken: "We geven onszelf 3 jaar"

De Gentse uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts begint op 2 januari ook met een productiehuis voor televisie. "We willen er een kruisbestuiving van maken", klinkt het. De uitgeverij en het productiehuis worden aparte entiteiten: "We gaan niet met het mes op de keel werken, we geven onszelf drie jaar."
Veldrijder Bart Wellens met Kristof Lamberigts en Steven Borgerhoff tijdens de voorstelling van een boek over Wellens, in oktober 2008.

Steven Borgerhoff en Kristof Lamberigts begonnen zes jaar geleden met een uitgeverij in Gent. Die is momenteel vooral bekend van boeken door en/of over bekende personen, zoals het boek met het levensverhaal van wielrenner Fabian Cancellara en de memoires van ex-voetbalcommentator Rik De Saedeleer.

Na 6 jaar wordt dus begonnen met een productiehuis voor televisie. "In de uitgeverij werden onze ideeën geënt op één drager: het boek. Dat frustreerde ons een beetje", klinkt het bij Borgerhoff & Lamberigts. "We wilden verschillende dragers aanwenden, en dan is televisie een logische stap."

Waar mogelijk wordt een "kruisbestuiving" toegepast, maar het wordt geen "crossmedialiteit om de crossmedialiteit." De link tussen boek en tv-programma mag ruim geïnterpreteerd worden. "Het productiehuis mag zijn eigen gang gaan. We willen breed gaan in de markt. Niet elk tv-programma moet zijn begeleider in boekvorm hebben, niet elk boek moet uitmonden in een tv-programma", klinkt het.

"Twee aparte entiteiten"

Het productiehuis zal overigens fysiek en juridisch los staan van de uitgeverij. Die bevindt zich in Gent, terwijl het productiehuis zijn tenten in Leuven opslaat. "Het worden aparte entiteiten die op zich moeten staan."

Het is niet duidelijk wanneer we een eerste tv-programma mogen verwachten. Officieel luidt het "zo snel mogelijk", maar het productiehuis bevindt zich nog in een eerste fase en wil zichzelf een ruime inloopperiode gunnen.

Het productiehuis wil zichzelf de nodige tijd geven om een bepaald format heel goed uit te werken, want daar ligt volgens de sleutel. "We willen niet met het mes op de keel werken. Het productiehuis heeft een goede financiële onderbouw, we geven onszelf drie jaar."

Borgerhoff & Lamberigts rekent daarbij op de tv-ervaring ex-VRT-hoofdredactuer Kris Hoflack (kleine foto), die het productiehuis zal leiden. "We zochten iemand die de zelfde ideeën deelde, iemand met hetzelfde gedachtegoed." Officieel start het productiehuis op 2 januari, maar er wordt momenteel al druk achter de schermen gewerkt. "Dit is heel pril. Voor alle duidelijkheid: we hebben nog geen enkele bestelling binnen."