Vlaamse regionale zenders willen meer middelen

De Vlaamse regionale zenders maken zich grote zorgen over hun toekomst. Dat blijkt uit een open brief van de hoofdredacteurs van de verschillende regionale televisiezenders. De regionale zenders hebben te kampen met dalende inkomsten. De advertentiemarkt krimpt in en Telenet wil ook minder betalen voor auteursrechten.

De opdracht van de regionale zenders is door de Vlaamse overheid bij decreet vastgelegd, maar de zenders moeten wel het leeuwendeel van hun middelen uit de advertentiemarkt halen. "Wij merken dat dit niet meer lukt", zegt Bart Coopman, hoofdredacteur van WTV.

"Regionale adverteerders worden nu ook bestookt met voorstellen van alle nationale zenders, zoals VTM, VT4 en Vijftv, Radio Nostalgie en Radio 2. Wij voelen dat", zegt Ernest Bujok van Concentra dat verschillende regionale zenders onder zijn hoede heeft.

Niet alleen de inkomsten uit advertenties verminderen, distributeur Telenet wil de regionale zenders ook minder auteursrechten betalen. Jarenlang kregen de regionale zenders 1,5 euro per abonnee, maar nu wil Telenet hen niet meer bevoordelen tegenover andere zenders met een gelijkaardig marktaandeel. Het nieuwe voorstel zou een financiële aderlating betekenen van 250.000 tot 500.000 euro per regionale zender.

De hoofdredacteurs van de regionale omroepen vragen de Vlaamse overheid nu om een duidelijke koers en extra middelen. De regionale zenders krijgen nu 250.000 euro per zender van de Vlaamse overheid. "Daarmee kunnen we drie weken journaals maken", zegt Coopman.

Minister van Media Ingrid Lieten wil voorlopig niet reageren. Ze houdt zich op de achtergrond en probeert te bemiddelen. Ze belooft begin volgend jaar aan een oplossing te werken.