"Carlos de Jakhals" krijgt nog eens levenslang

In Frankrijk heeft een speciaal hof van assisen de Venezolaanse terrorist Ilich Ramirez Sanchez, bijgenaamd "Carlos de Jakhals", veroordeeld tot een levenslange celstraf, waarvan 18 jaar gewaarborgd.

Sanchez werd schuldig geacht aan vier dodelijke bomaanslagen in Frankrijk in 1982 en 1983. Bij die aanslagen stierven 11 mensen en raakten bijna 150 anderen gewond.

De straf is de maximale straf die het hof kon uitspreken. Sanchez heeft bij monde van zijn advocate al laten weten zijn veroordeling schandalig te vinden, en in beroep te zullen gaan. De advocate zei dat het om een politiek proces ging en klaagde aan dat er archieven van voormalige communistische landen gebruikt waren.

Sanchez zit al een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op twee Franse politieagenten en een Libanese informant in 1975. In 1994 werd hij door de Franse geheime dienst ontvoerd uit zijn schuilplaats in Soedan.

Tijdens de Koude Oorlog werd de naam van Sanchez gelinkt aan kapingen en moorden van extreemlinkse en Palestijnse groepen. In zijn pleidooi voor de rechtbank, dat meer dan vijf uur duurde, nam hij de verdediging op zich van de Libische leider Moe'ammar Khaddafi, "die meer heeft gedaan dan alle revolutionairen samen", zo besloot hij.