"Goede daad is nu nachtmerrie geworden"

Eind vorige week snelde een "big man" een treinconducteur ter hulp, die een passagier zonder geldig ticket aanmaande om het juiste betalingsbewijs voor te leggen. De "big man", Alan Pollock, nam de "zwartrijder", Sam Main, bij de kraag en zette hem, ietwat hardhandig, van de trein. Dit onder het goedkeurende oog van de medepassagiers. Het voorval werd gefilmd en belandde op YouTube, waar Pollock alom geprezen werd voor zijn "moedige daad". Maar de ouders van Main vinden dat Pollock met zijn handen van hun zoon had moeten blijven, omdat zoon Sam volgens hen wel degelijk een treinticket had gekocht.

Het incident deed zich voor tijdens de treinrit van Edinburgh naar Perth. In het filmpje is te zien hoe de treinconducteur bij de 19-jarige student aandringt om een geldig vervoersbewijs voor te leggen: "Ik kan hier de hele nacht blijven. Ik word hiervoor betaald, maar de andere passagiers zullen beginnen te klagen. Waarom moeten zij betalen en jij niet?" Maar de student blijft bij zijn verhaal dat hij het "fucking ticket" al getoond heeft. Dan komt Pollock te voorschijn met de vraag of er een probleem is. Hij neemt vervolgens Main bij de kraag en duwt hem uit het treinstel op het perron. De medepassagiers weten zijn daad wel te waarderen met applaus en hij krijgt nog een "Cheers, big man" toegeroepen.

"Mijn zoon is geen junkie"

Het filmpje werd al snel een hit op YouTube (momenteel 1,5 miljoen hits), ook al bleek Pollock niet echt gediend met alle aandacht. Zijn vrouw stond dan ook de pers te woord en zei onder meer in The Telegraph dat haar man niet over het voorval wilde praten: "Ik heb de video ook gezien en mijn man wil er geen commentaar op geven. Hij is nogal teruggetrokken, op zijn eigen. Hij heeft zelfs geen Facebook-account. Hij wil al die aandacht niet."

Maar aandacht was wat hij kreeg, zeker toen de ouders van de student zich in het debat mengden. Volgens de student kocht hij twee tickets enkele reis, een voor de heenreis en een voor de terugreis, maar zou de loketbediende twee keer een heenreis afgeleverd hebben. Bovendien heeft hij, naar eigen zeggen, lichte verwondingen (schaafwonden aan het gezicht en op zijn knie) overgehouden aan het voorval. Voor vader Lenny moet Pollock dan ook voor een rechter verantwoording afleggen. "Toegegeven, Sam had gedronken, maar hij is geen zwartrijder. En geen boerenpummel of een junkie. Pollock zal zijn moment in het gerechtsgebouw nog wel krijgen. Hij heeft mijn zoon van de trein gegooid. Daartoe had hij geen enkel recht", aldus een verontwaardigde vader in The Telegraph. In Daily Mail voegde hij er aan toe dat sommige opmerkingen over zijn zoon op YouTube "ronduit walgelijk" waren. Hij hoopte ook dat bewakingsbeelden in het loket zullen aantonen dat zijn zoon wel degelijk een geldig treinticket gevraagd heeft.

Volgens een vriend neemt Pollock met afschuw acte van alle aandacht voor het voorval en is hij ervan overtuigd dat een goede daad voor hem omgebogen is tot een nachtmerrie.

De spoorwegmaatschappij onderzoekt momenteel het voorval, maar liet via haar woordvoerder al weten dat "men niet verwacht dat passagiers het recht in eigen handen nemen".

lees ook