"Iedereen weet dat water en Carl Decaluwé één zijn"

Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) wordt de nieuwe gouverneur van West-Vlaanderen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Decaluwé (51), die de enige kandidaat was, kijkt alvast uit naar zijn nieuwe bevoegdheden. "West-Vlaanderen is een vrij unieke provincie."

Huidig gouverneur Paul Breyne (foto in tekst) wordt in januari 65 jaar en moet dus, naar verluidt tegen zijn zin, met pensioen. Op 1 februari komt er een nieuwe gouverneur. Steven Vanackere leek lange tijd de gedoodverfde kandidaat, maar hij zit nu in de nieuwe regering-Di Rupo als minister van Financiën.

Het oog van CD&V viel daardoor op Decaluwé. Hij is mediaspecialist in het Vlaams Parlement, waar hij regelmatig het beleid van de openbare omroep VRT op de korrel nam.

Decaluwé komt uit Kortrijk, waar hij al tien jaar gemeenteraadslid is. Hij startte zijn carrière midden de jaren 80 bij de stad Kortrijk en als medewerker in het Europees parlement. Daarna werkte hij tien jaar lang op de studiedienst van de christelijke arbeidersbeweging ACW.

In 1995 werd Decaluwé verkozen voor het eerste rechtstreeks verkozen Vlaams Parlement, waarvan hij later ondervoorzitter werd. Hij volgde er vooral dossiers over sociale huisvesting, energiearmoede en openbare werken.

De Vlaamse regering verdeelt de gouverneursfuncties over de verschillende partijen op basis van het politieke evenwicht. Ondanks de harde kritiek van de CD&V-vrouwen krijgt met Decaluwé dus opnieuw een man een hoge functie.

"Geen saaie job"

In een eerste reactie na zijn benoeming zegt Decaluwé dat hij uitkijkt naar zijn nieuwe bevoegdheden. "Ik geloof niet dat dit een saaie job is, als men bekijkt welke bevoegdheden een gouverneur heeft."

Decaluwé wijst erop dat West-Vlaanderen een vrij unieke provincie is. "We liggen aan de kust, de zee. Wie mij kent, weet dat water en Carl Decaluwe één zijn. Ik vaar zelf ook. Op dat vlak kijk ik er dus echt naar uit."