"Leugendetector misschien net boven waarzeggerij"

De raadkamer in Tongeren heeft de aanhouding bevestigd van de vriend van de vermiste Elke Wevers. Begin deze week legde hij een leugentest af, waarvoor hij faalde. Daarna werd de man aangehouden. Maar de advocaten van de vriend betwisten de betrouwbaarheid van zo'n test.

De 32-jarige Elke Wevers vertrok op 9 december 2010 uit haar flat in Neeroeteren en zou in de buurt worden opgepikt door een collega. Uiteindelijk sms'te ze dat ze zich niet goed voelde en dat ze weer naar huis ging. Daar zou ze echter nooit meer zijn geweest. De vriend en de familie van Wevers zeiden al die tijd dat ze wellicht ontvoerd was.

Maar gisteren pakte het parket van Tongeren de vriend van Elke Wevers op. En vandaag verlengde de raadkamer zijn aanhouding met een maand. Dat gebeurde op basis van een leugentest, waarvoor hij faalde.

Tot grote ergernis van de advocaten van de vriend. "Zo'n test met de leugendetector staat misschien net boven waarzeggerij. Een heel jaar lang is er onderzoek gevoerd door een heel team speurders en om alles uit te sluiten wordt dan de test afgenomen. Er komt dan iets uit wat men niet verwacht had, ook de politie niet", zei Luk Delbrouck na de zitting van de raadkamer.

"Het is een lichtzinnige beslissing de man op basis van de uitslag van die test aan te houden. Onze cliënt had de test kunnen weigeren, maar wilde er toch aan meewerken. Op twee van de drie vragen is hij gerateerd. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand enkel op basis van deze test opgesloten wordt, terwijl een heel jaar lang geen enkel spoor gevonden is. De meeste parketten en onderzoeksrechters weigeren manifest zo'n leugendetectortest. Het parket van Hasselt weigert zo'n test pertinent wegens onbetrouwbaar."

"Onze cliënt heeft zelf een jaar lang alles gegeven om zijn vriendin terug te vinden. Hij ontkent formeel zijn betrokkenheid. Ik zie geen enkele reden om aan te nemen dat hij er iets mee te maken heeft. Hij heeft een blanco strafblad en is dus geen door de wol geverfde crimineel. Door zijn aanhouding is hij al door heel wat mensen in België veroordeeld", vertelde Delbrouck na de zitting van de raadkamer.

Meest gelezen