"Maak bus gratis voor armen, niet voor ouderen"

Voor seniorenorganisatie OKRA is het aanvaardbaar om het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers terug te schroeven, zoals De Lijn overweegt. "Misschien is het beter een formule te zoeken waarbij openbaar vervoer gratis is voor iedereen met een laag inkomen of een laag pensioen", klinkt het.

De Lijn moet een tekort van 40 miljoen euro zien op te vullen en heeft enkele mogelijke maatregelen opgelijst. Zo zou de prijs voor een abonnement kunnen stijgen of zou het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers kunnen worden afgevoerd.

"Toen het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers werd ingevoerd, waren wij daar geen voorstander van", vertelt Jan Vandecasteele, algemeen secretaris van OKRA in "Peeters en Pichal" op Radio 1. "Maar de overheid en De Lijn hebben ons, toen nog de KGB, daar nooit onze mening over gevraagd." OKRA lanceert daarmee een oproep aan De Lijn om deze keer wel inspraak te krijgen.

"Veel gepensioneerden kunnen zonder problemen betalen voor de bus of de tram", vindt Vandecasteele. "Het wordt nu natuurlijk moeilijk om het gratis openbaar vervoer voor senioren nog af te voeren. Maar wij stellen voor dat er een formule komt die geldt voor alle bevolkingscategorieën. Wij denken dat het beter zou zijn dat bus en tram gratis worden voor iedereen met een beperkt inkomen of pensioen. Dat kan dan gecompenseerd worden door mensen die het kunnen betalen, dus ook de gegoede gepensioneerden."

"Wij hebben nooit geloofd in dat gratis-verhaal. Zie je wel dat er altijd iemand betaalt. Maar schaf het nu maar eens af, hé!", besluit Vandecasteele.

"Geen blinde besparingen"

Bij de SP.A wordt afwijzend gereageerd op het mogelijke einde van het gratis openbaar vervoer.

"Dat strookt niet met het Vlaams regeerakkoord", zeggen de Vlaamse parlementsleden Jan Roegiers en Bart Van Malderen. "Daarin staat dat de tarieven voor De Lijn niet zullen stijgen buiten de jaarlijkse indexering."

"Besparingen zijn noodzakelijk, maar blinde, lineaire besparingen op de kap van gezinnen, gepensioneerden en jongeren zien wij absoluut niet zitten", klinkt het ook.