"Music For Life is een heel positief verhaal"

Sofie Lemaire (27), die op Studio Brussel "Spelen met Sofie" presenteert, presenteert dit jaar "De glazen show" op Eén. Ze liet zich al drie keer opsluiten in het Glazen Huis en herinnert zich onder meer hoe ze maar bleef wuiven naar luisteraars die een spelletje met haar aan het spelen waren.

"Music For Life is een heel positief verhaal", vat Lemaire het samen. "Er is niets slechts aan de actie, maar ze is ons wel een beetje boven het hoofd gegroeid."

Van haar passages in het Glazen Huis (in 2008, 2009 en 2010) herinnert Lemaire zich onder meer de beelden van mensen die urenlang in de kou aan het Huis stonden. " 's Avonds rond 21 uur stond het daar vaak bomvol, veel mensen konden ook niets zien van wat er in het Huis gebeurde. Al die mensen samen zien zingen en  dansen, dat werkt echt heel oppeppend wanneer je weinig slaapt en niet mag eten. Je kan dan gewoon niet anders dan meedoen en meedansen."

Net als Sam en Siska herinnert Sofie zich de stoet brandweermannen in Gent. "Dat was heel indrukwekkend, er kwam gewoon geen einde aan en die mannen hadden ook een lange afstand naar Gent afgelegd."

"En dan is er ook een man die elk jaar op zijn eentje een zotte actie doet. Zo heeft hij in zeer slechte weersomstandigheden eens een heel lange wandeltocht gemaakt. Ik heb hem, denk ik, 2 of 3 jaar op rij gezien. Hij was telkens heel blij dat zijn actie geslaagd was en begon dan te huilen."

Lemaire verklaart de emotionaliteit in het Glazen Huis als volgt. "Als radiopresentator ben je het niet gewoon om "gezien" te worden. En tijdens die week sta ja echt wel op een extreme manier in het middelpunt van de belangstelling. Dat is echt bevreemdend. Je staat dan emotioneel al wat wankel door dat gekke gebeuren en daar komt dan nog eens bovenop dat je weinig slaapt en niet mag eten. Je ben gewoon geïsoleerd van je eigen leven. Wat voor mij zelfs nog moeilijker was dan niet eten, was dat totale gebrek aan rust. Je hebt geen momenten voor jezelf, met je lief, vrienden of familie, maar je krijgt wel zoveel prikkels en dan heb je niet veel nodig om in huilen uit te barsten."

"Ik riep heel overtuigd Rudy naar Jan"

Na een paar dagen wordt alles voor de presentatoren ook wat waziger en zijn ze zoals Lemaire het omschrijft "niet meer echt mee". "Ik herinner me een moment waarop ik even achteraan in het deurgat van onze container zat. Jan, een goede vriend van mij die in de productiecontainer werkte, kwam aan en ik hoor mezelf nog heel overtuigd "Oh Rudy" roepen. Pas na een paar seconden besefte ik dat er iets niet klopte en toen zijn we zo hard beginnen te lachen dat we er bijna niet meer uit geraakten."

En volgens Lemaire halen de StuBru-luisteraars ook al wel eens grappen uit met de oververmoeide en ondervoede presentatoren.

"Tijdens die periode in dat Glazen Huis staat iedereen naar jou te wuiven en wuif je ook enthousiast terug. Na een tijd denk je daar gewoon niet meer over na. Uiteraard zijn er dan ook "onnozelaars" die op verschillende plaatsen gaan staan en heel de tijd opnieuw naar je beginnen te wuiven. Zij hebben er dan natuurlijk enorm veel pret in dat je dat niet  meer doorhebt."

"Kijk met veel spanning uit naar "De glazen show""

Dit jaar zit Lemaire niet meer in het Glazen Huis, op Eén presenteert ze wel elke weekavond "De glazen show". "De vorige editie was voor mij een natuurlijke afsluiter. Nu vind ik het leuk om het van buitenaf mee te maken. Maar tijdens Music For Life ga ik het uiteraard wel weer jammer vinden dat ik er niet inzit."

"Naar "De glazen show" kijk ik met heel veel spanning uit. Ik heb geen ervaring met tv. Maar live-tv leunt voor mij wel enigszins aan bij radio. Ik vind rust in het feit dat het live is, terwijl mensen die voor tv werken dat net raar vinden."

Ook de samenwerking met Steven Van Herreweghe ziet Lemaire helemaal zitten. "Ik ben blij dat ik het samen met hem mag doen. Ik ken hem, ik vertrouw hem en ik bewonder hem ook. We komen nu al regelmatig samen. Het is voor mij heel leuk om op deze manier met het medium televisie kennis te maken."

"De glazen show" loopt van maandag 19 tot en met donderdag 22 december om 22 uur op Eén. Op vrijdag 23 december presenteren Lemaire en Van Herreweghe vanaf 20.40 uur ook "De glazen slotshow".

Ellen Maerevoet