Alle pijlen op Gingrich, Romney valt Obama aan

Zeven Republikeinse kandidaten voor het presidentschap hebben een laatste groot debat gehouden voor de voorverkiezingen van start gaan. Koploper in de peilingen Newt Gingrich werd in het defensief gedrongen. Mitt Romney viel vooral president Barack Obama aan op het buitenlandse beleid.

Op 3 januari is er in de staat Iowa de eerste voorverkiezing. Dat is de eerste in een reeks waarin de Republikeinen zullen uitmaken wie het voor hun partij mag opnemen tegen Obama in de verkiezingen van november 2012. De voorbije weken is de (voor)verkiezingskoorts in de Verenigde Staten al fel toegenomen.

De zeven belangrijkste Republikeinse kandidaten (Jon Huntsman, Rick Santorum, Newt Gingrich, Ron Paul, Rick Perry, Michele Bachmann en Mitt Romney) kruisten gisteren de degens in Iowa.

Oud-parlementsvoorzitter Gingrich doet het al enkele weken goed in de peilingen en werd daardoor onder vuur genomen door de anderen. Bachmann pakte Gingrich aan voor zijn vroegere lobbywerk voor hypotheekreus Freddie Mac, die door de overheid moest worden opgekocht bij het begin van de kredietcrisis in 2008. Bachmann verweet Gingrich dat hij geld heeft verdiend "door de zwendel aan de gang te houden". De verdediging van Gingrich was eerder zwak. "Dat is gewoon niet waar, ik heb er nooit geld aan verdiend."

Rick Perry, de gouverneur van Texas, maakte op het eerste gezicht geen blunders in dit debat. Hij profileerde zich vooral als een anti-establishmentkandidaat en kwam goed weg met enkele grapjes over zijn uitglijders.

Rick Santorum, die Afrika vorige maand "een land" noemde, richtte zijn pijlen op Mitt Romney, die Gingrich in de peilingen op de hielen zit. "Als gouverneur van Massachussets strooide hij met licenties voor homohuwelijken." Maar Romney zei dat hij enkel een beslissing van het Hooggerechtshof in de staat heeft gevolgd en dat hij heeft geprobeerd de beslissing terug te schroeven.

Maar daarnaast kreeg Romney, in tegenstelling tot Gingrich, weinig aanvallen te verduren. Romney schoot vooral met scherp op Obama. "Een sterk Amerika is de beste bondgenoot voor vrede in de wereld", zei hij. "Buitenlands beleid gebaseerd op "pretty please"? Dat kun je toch niet menen", zei Romney. Hij verwees naar het verhaal van een onbemand VS-vliegtuig dat door Iran werd neergehaald vorige week. Obama verzocht Teheran om die drone terug te geven.

"Obama gaat ervan uit dat dit het Chinese tijdperk wordt. Maar dit moet de Amerikaanse eeuw worden", besloot Romney.