Auteur "God is niet groot" is overleden

De Britse schrijver en essayist Christopher Hitchens is op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Hitchens is vooral bekend van zijn boek "God is niet groot. Hoe religie alles vergiftigt" uit 2007.

Christopher Hitchens heeft zich zijn leven lang uitgesproken tegen de monotheïstische religies en was te zien in het gefilmde debat "The four horsemen". In het debat discussiëren Hitchens, Sam Harris, Richard Dawkins en Daniel Dennett over hun werk en de kritiek op hun werk.

Op politiek vlak evolueerde de notoire roker en drinker van een lieveling van links naar conservatief rechts. Na de aanslagen van 11 september was hij een vurige verdediger van de inval in Irak en de herverkiezing van George W. Bush.

Christopher Hitchens publiceerde tijdens zijn carrière 17 boeken en werkte als journalist, essayist en criticus voor onder meer The Times, The Daily Express, The London Evening Standard, The Atlantic, Vanity Fair en Newsday. Hij was de oudere broer van de conservatieve en gelovige publicist Peter Hitchens.

Het Amerikaanse blad Vanity Fair brengt hulde aan de "unieke persoonlijkheid". "Hij was een onvoorstelbaar intelligent en heel sterk aanwezig, of het nu in zijn schrijven was of in de bar", aldus Graydon Carter van Vanity Fair. Tijdens de laatste maanden van zijn leven publiceerde hij in het blad een column over de evolutie van zijn ziekte.

Christopher Hitchens laat zijn vrouw Carol Blue en hun dochter Antonia na. De naar Amerika uitgeweken Brit heeft ook drie kinderen uit zijn eerste huwelijk.