Betalen 65-plussers straks voor De Lijn?

De Lijn denkt aan een verhoging van de abonnementsprijs of een afschaffing van het gratis abonnement voor 65-plussers. De openbaarvervoer- maatschappij moet besparen en heeft een aantal opties voorgelegd aan minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

De Vlaamse overheid vroeg De Lijn om de kosten de komende jaren beter te dekken in de aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst in 2015. De directie van De Lijn heeft de oefening intussen gemaakt en heeft een aantal voorstellen op papier gezet.

"Daar zitten inderdaad een aantal scenario's tussen die de ontvangsten zouden verhogen, zoals bijvoorbeeld een verhoging van de abonnementsprijs", zegt Roger Kesteloot van De Lijn. "Maar er zijn ook scenario's die uitgaan van bijvoorbeeld een bijdrage van de 65-plussers."

Uiteindelijk bepaalt de Vlaamse regering over een mogelijke tariefverhoging bij De Lijn. Minister Crevits wil zelf nog niet reageren omdat ze de verschillende opties pas deze week op haar bureau krijgt.

Een verhoging van de inkomsten of besparen is in elk geval nodig. De Lijn heeft dit jaar een gat van 40 miljoen euro op de balansen. Dat is vooral een gevolg van de gestegen brandstofprijs en de langere routes door wegenwerken.