EU maakt regels voor fruitsap strenger

Het Europees Parlement heeft strengere regels aangenomen voor fruitsap. De nieuwe regels moeten vooral de mensen met suikerziekte meer informatie verschaffen.

Het gaat om regels die de gebruiker meer moeten beschermen. "Consumenten moeten weten wat ze kopen. Daarom moeten producenten accurate informatie bieden", klinkt het op de website van het Europees Parlement.

Fruitsap mag voortaan uitsluitend uit vruchtensappen bestaan, het moet ongesuikerd blijven, en op het etiket moet aangeven worden welk fruit erin verwerkt zit. Zo mag sap waar slechts 10 procent bessensap in zit, niet meer worden verkocht onder het etiket "bessensap". Nectarsappen, die moes, water en zoetstof bevatten, moeten ook die naam krijgen. Mensen met suikerziekte moeten zo weten wat erin zit.

"Het is zo dat wat in de winkel als fruitsap wordt verkocht, technisch gezien niet altijd fruitsap is. Maar dat weten mensen niet altijd", zegt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!). "Daarom komen er nu Europese regels waardoor wat voortaan als fruitsap wordt verkocht ook effectief fruitsap is."