Gemeenten houden pompen en zandzakjes klaar

Het regent nu al enkele dagen vrijwel ononderbroken. De waterpeilen van de rivieren blijven stijgen, maar kritische overstromingen worden nog niet verwacht. De harde wind houdt het grootste containerschip ter wereld intussen weg uit de haven van Antwerpen.

Door de regen blijven de afvoeren op de waterlopen overal stijgen. In zeven meetstations in Vlaanderen is het waakpeil overschreden. Maar momenteel worden nergens in Vlaanderen kritieke overstromingen verwacht.

Enkele gemeenten treffen wel al maatregelen. In Lier is de brandweer volop mobiele pompen aan het plaatsen op enkele lokale beken om grotere wateroverlast te voorkomen. De regen van de voorbije dagen heeft heel wat weilanden doen onderlopen en ook de beken en de Nete kunnen het water niet snel genoeg afvoeren. Daardoor staan enkele wegen gedeeltelijk onder water.

Ook vanavond wordt er nog flink wat regen verwacht. Daardoor zal de Grote Nete in Zammel en Hulshout waarschijnlijk ook boven het alarmpeil stijden, al worden er geen zware overstromingen verwacht.

In de provincie Vlaams-Brabant is de gemeente Roosdaal waakzaam omdat het water van de Dender hoog staat (foto: november 2010). De gemeente houdt haar voorraad zandzakjes klaar. Ook in Essene, bij Affligem, wordt het peil van de Bellebeek nauwlettend in de gaten gehouden. Dat is ook het geval voor de Demer in Zichem, die zelfs het alarmpeil nadert.

Door de wind komt de Evelyn Maersk, het grootste containerschip ter wereld, niet naar de haven van Antwerpen.

"Alle voorbereidingen waren getroffen en iedereen was er klaar voor", laat het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse overheid weten, "maar de kapitein heeft op het allerlaatste moment beslist Antwerpen niet aan te doen, gelet op de ongunstige windomstandigheden".

Het agentschap wijst er nog op dat er van alle instanties een positief advies was. "De kapitein is nog altijd baas aan boord van zijn schip en hij beslist in laatste instantie", verklaarde rederij Maersk.