Hooggerechtshof roept Kabila uit tot winnaar

In Congo heeft het Hooggerechtshof zittend president Joseph Kabila uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind vorige maand. De klacht van oppositiekandidaat Vital Kamerhe over onregelmatigheden wordt verworpen.

Het Hooggerechtshof bevestigt de voorlopige resultaten van de Congolese Onafhankelijke Kiescommissie (Ceni), die de overwinning aan Kabila had gegeven met 48,95 procent van de stemmen, voor Etienne Tshisekedi met 32,33 procent van de stemmen. Het arrest komt niet onverwacht, want het Hooggerechtshof is bemand met Kabila-getrouwen.

Vital Kamerhe, die volgens de kiescommissie 7,54 procent haalde, had een klacht ingediend omdat er te veel onregelmatigheden waren gepleegd. Ook internationale rapporten hebben de verkiezingsuitslag "ongeloofwaardig" genoemd. Zo was er een abnormaal hoge opkomst genoteerd in regio's waar Kabila sterk staat, met stempercentages tot wel 100 procent.

Normaal gezien legt Joseph Kabila de eed af op 20 december. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is daarbij uitgenodigd, maar hij heeft nog niet beslist of hij naar Kinshasa gaat.

In de nasleep van de presidentsverkiezingen was er al heel wat geweld in Congo, waarbij tientallen doden zijn gevallen.

Vooral de aanhangers van de populaire oppositieleider Etienne Tshisekedi pikken de zege van Kabila niet zomaar en komen de straat op om hun ongenoegen te uiten.  Dat was ook al het geval in Matonge, de Afrikaanse wijk in Brussel.

Het is afwachten of de bevestiging van de verkiezingsresultaten niet tot meer geweld zal leiden.