Londen praat toch mee over begrotingspact

Groot-Brittannië gaat toch deelnemen aan de onderhandelingen over het nieuwe Europese begrotingspact. Dat heeft de Britse premier David Cameron laten weten. Londen krijgt wel geen stemrecht.

Cameron stelde vorige week zijn veto tegen een wijziging van de Europese verdragen om strenge begrotingsregels vast te leggen. Daarop besloten de eurolanden het nieuwe kader voor budgettaire discipline in een apart verdrag te gieten. Met uitzondering van de Britten betoonden de niet-eurolanden interesse om deel te nemen aan het initiatief.

Intussen is een ontwerptekst voor het nieuwe verdrag klaar. Maandag gaan de gesprekken daarover van start. Daar zullen de Britten toch mee aan tafel schuiven. "Alle 27 EU-lidstaten zijn nodig om te bepalen hoe het begrotingspact in werking kan worden gebracht", zei de woordvoerder van Cameron. Volgens bronnen in Londen zal de Britse delegatie het woord kunnen nemen en suggesties doen, maar niet deelnemen aan stemmingen. Tegen maart zou de tekst klaar moeten zijn.

De voorbije dagen had Cameron tal van contacten met Europese leiders, die het Britse veto tegen een verdragswijziging niet konden smaken. Ook in eigen land kreeg Cameron kritiek van zijn liberaaldemocratische coalitiepartner.