Moet "mol" Bradley Manning naar de krijgsraad?

In de Verenigde Staten is de hoorzitting van Bradley Manning begonnen. Manning zou geheime gegevens hebben gelekt naar de klokkenluidersite Wikileaks. De defensie vraagt dat de onderzoeksrechter opstapt. De hoorzitting moet uitmaken of Manning naar de krijgsraad moet.

Volgens de advocaat van Manning is de onderzoeksrechter bevooroordeeld omdat hij 36 van de 38 getuigen van de verdediging heeft geweerd. Het verzoek van de verdediging is echter afgewezen.

Soldaat Bradley Manning zou in 2009 een grote hoeveelheid staatsgeheimen hebben gelekt naar Wikileaks. Al die documenten werden op de klokkenluiderswebsite geplaatst. Manning werd in 2010 opgepakt in Bagdad en zit nu vast in de VS.

Manning wordt er ook van beschuldigd "de vijand te hebben geholpen", een aanklacht waarvoor hij de doodstraf riskeert.

Verwacht wordt dat de relatie tussen Manning en Julian Assange van Wikileaks zal worden onderzocht. Assange zit zelf verwikkeld in een juridische strijd met het Britse gerecht over een eventuele uitlevering aan Zweden, waar een klacht tegen hem loopt wegens seksuele intimidatie. Hij vreest dat een mogelijke uitlevering aan Zweden de voorbode kan zijn van een uitlevering aan de VS.