N-VA: "Tuurlijk krijgen wij te weinig tijd"

De oppositiepartij N-VA neemt het niet dat Vincent Van Quickenborne de pensioenhervormingen zo snel door het parlement wil jagen. "Tuurlijk krijgen we te weinig tijd", zegt Kamerlid Zuhal Demir (grote foto). "We willen de teksten grondig bekijken."

De oppositie werd gisteren voor een voldongen feit geplaatst door de minister. Die legde in de commissie plots een uitgewerkt plan op tafel voor een grondige pensioenhervorming. Een onverwachte demarche en er was dan ook heel wat kritiek. In de betrokken commissie werd lang gedebatteerd en dan niet over de inhoud, maar wel over de werkwijze van de kersverse minister.

"Een paar uur voor de commissie bijeenkwam, kregen we het document van zo'n 50 pagina's. Tuurlijk hadden we te weinig tijd", zegt Zuhal Demir (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1.

"Van Quickenborne zegt dat alles in het regeerakkoord staat, maar daar is het deel over de pensioenen 6 pagina's lang, nu zijn het er 50. We willen die teksten toch grondig bekijken. Het is toch logisch dat je als parlementslid de tijd hebt om dat door te nemen? Als het zo snel moet gaan, kan dat alleen maar betekenen dat de minister iets te verbergen heeft. We zien al bijvoorbeeld dat er bepaalde uitzonderingen, zoals voor de NMBS, militairen en politie, toch behouden blijven."

Volgens Van Quickenborne is er niets aan de hand. Hij begrijpt ook de houding van de N-VA niet. "Het is vreemd dat de N-VA, die altijd zei dat het muizenstapjes waren en dat het te traag ging, nu klaagt dat het te snel gaat."