Politie in Kazachstan opent het vuur op stakers

In Kazachstan hebben regeringstroepen zeker tien arbeiders doodgeschoten. Dat gebeurde in de stad Zhanaozen, in het westen van het land. Stakende arbeiders uit de olie-industrie bezetten in de stad al maanden een plein omdat ze beter betaald willen worden.

Volgens de vakbonden staken meer dan 3.000 mensen al meer dan een halfjaar in het land tegen uitbuiting. De stakers eisen ook hogere lonen.

De overheid wilde het plein vandaag vrij hebben om de twintigste verjaardag te vieren van de Kazachse onafhankelijkheid. Maar de arbeiders lieten zich niet zomaar verjagen en daarop openden de ordediensten het vuur.

Het stadhuis, hotels en een gebouw van het oliebedrijf werden in de stad nabij de Kaspische zee in brand gestoken. Op een video (klik rechts) is ook te zien hoe woedende arbeiders in het stadscentrum een feesttribune verwoesten en agenten verdrijven.

De ordetroepen melden dat de arbeiders zich met stokken en brandbommen bewapenden. Ook zouden ze auto's in brand gestoken hebben en werden er geldautomaten geplunderd. Volgens een fotograaf van persagentschap AFP is telefonische communicatie in de stad met 60.000 inwoners niet meer mogelijk.