Storm Joachim houdt lelijk huis in Frankrijk

In Frankrijk heeft de storm Joachim afgelopen nacht heel wat schade veroorzaakt. In het westen van het land zaten zo'n 200.000 gezinnen zonder elektriciteit. In meer dan 40 departementen is code oranje afgeroepen. Ons land bleef grotendeels gespaard.

De zware storm, die de naam Joachim kreeg, was voorspeld, al bleek de route net iets anders te zijn dan gedacht. Joachim liet ons land links liggen, maar kwam vannacht aan land in Bretagne.

Er werden windsnelheden gemeten tot 130 km/u. Elektriciteitspalen en bomen werden uitgerukt en dat veroorzaakte dan weer schade en stroomonderbrekingen. Op een bepaald ogenblik zaten zo'n 400.000 gezinnen zonder elektriciteit. Vanochtend had de helft daarvan nog steeds geen stroom.

Voor de Bretoense kust raakte dan weer een cargoschip van 109 meter lang in de problemen. De bemanning kon in veiligheid worden gebracht, maar er zou wel een beperkte hoeveelheid olie in zee zijn terechtgekomen.

Intussen wordt de totale schade duidelijk. "We hebben de hele nacht geprobeerd om de meest belangrijke problemen aan te pakken", zegt de verantwoordelijke van de Franse civiele bescherming. "Nu het opnieuw licht is geworden zijn ook de kleinere problemen aan de beurt. We trekken op oorlogspad."

Omdat op verschillende plaatsen bomen op het spoor zijn terechtgekomen zullen er nog de hele dag problemen zijn voor het treinverkeer. Ook het luchtverkeer kan hinder ondervinden.

Weinig problemen in ons land

In ons land waren er uiteindelijk niet al te veel problemen. Her en der waren er wel afgerukte takken en was er lichte wateroverlast, maar grote schade was er niet. Ook in de Vlaamse Ardennen, waar enkele maanden geleden nog zware wateroverlast was door het regenweer, bleef de hinder beperkt. Nog voor 10 uur waren de beken opnieuw onder het alarmpeil gezakt.