Waarom is "We do give a shit" het motto van StuBru?

Music For Life staat traditiegetrouw in het teken van een stille ramp. Tijdens deze laatste editie is dat diarree, de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen jonger dan 5 jaar. Een confronterende reclamecampagne van de Mortierbrigade moet Vlaanderen nog een laatste keer aanzetten tot gulheid.

Alhoewel diarree eenvoudig te voorkomen en te genezen is, wordt toch amper 39 % van de kinderen met diarree in ontwikkelingslanden daarvoor effectief behandeld. En dat is vaak het gevolg van onwetendheid over de juiste behandeling.

Diarree is nochtans relatief eenvoudig te voorkomen. Door handen met zeep te wassen daalt de frequentie waarmee diarree zich voordoet, met 40 %. Door de toegang tot veilig water te verhogen, daalt de frequentie waarmee diarree voorkomt met 47 %.

Diarree is te genezen door patiënten te rehydrateren. Vitaminerijk eten kan ondervoeding tegengaan en de weerstand van de patiënt opbouwen.

Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft verschillende programma's lopen in de strijd tegen diarree. Die programma's bevorderen de toegang tot veilig drinkwater en doen aan hygiënepromotie. Zo worden er actief waterputten en pompen gebouwd in landen als Namibië, Burundi en Nepal. Via rollenspelen tonen vrijwilligers van het Rode Kruis ook het belang van een goede hygiëne aan.

Enkele confronterende feiten over diarree

  • diarree doodt jaarlijks 1,5 miljoen kinderen (bron: Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, 2009)
  • in Afrika en Zuid-Azië is 80% van de kindersterfte te wijten aan diarree (bron: Unicef, 2009)
  • diarree doodt meer kinderen jonger dan 5 dan malaria, aids en mazelen samen (bron: WHO, 2009)
  • jaarlijks zijn er ongeveer 2 miljard gevallen van diarree (bron: WHO, 2009)
  • diarree treft voornamelijk kinderen jonger van 2 jaar (bron: WHO, 2009)
  • diarree is de voornaamste doodsoorzaak bij rampen (bron: Unicef, 2009)

Schokkende beelden die doen nadenken

Via een confronterende campagne maakt de Mortierbrigade tastbaar dat een toilet en stromend water hebben voor grote delen van de wereldbevolking geen vanzelfsprekendheid is. Onderstaand filmpje drukte op 28 november niets vermoedende toiletbezoekers in een evenementenhal in Brussel letterlijk met hun neus op de feiten.

En dit filmpje toont dat niet overal ter wereld kinderen het geluk hebben om hun 5e verjaardag te mogen vieren.

Onder het motto "We do give a shit" proberen de presentatoren Siska Schoeters, Sam De Bruyn en Tomas De Soete Vlaanderen massaal te mobiliseren voor deze stille ramp. Concreet zal het geld naar de situatie in Nepal gaan.

Hoe kan je Music For Life steunen?

  • Tegen betaling verzoeknummers aanvragen kan via 070/344 044 of via de website van Studio Brussel van 17 tot en met 23 december
  • Eigen acties registreren kan ook via de website van Studio Brussel
  • per sms naar 4342 gaat 1 euro integraal naar het goede doel.
  • Geld schenken kan via het rekeningnummer 000-0006566-67 (Rode Kruis-Vlaanderen)