Water in reactoren in Fukushima kookt niet meer

De Japanse regering heeft aangekondigd dat de getroffen kerncentrale van Fukushima is afgekoeld tot onder de 100 graden Celsius. Er komt ook geen radioactieve straling meer vrij. Daarmee is de situatie nu stabiel. Experts zeggen dat het nog tientallen jaren zal duren eer de omgeving opnieuw leefbaar wordt.
Een beschadigd gebouw bij de reactoren.

Enkele weken eerder dan het Internationaal Atoomagentschap had vooropgesteld is de "cool shutdown" in alle reactoren in Fukushima bereikt. Dat betekent dat de temperatuur rond de radioactieve staven is gezakt tot onder de 100 graden Celsius.

De situatie is, ruim negen maanden na de verwoestende aardbeving en tsunami, opnieuw stabiel te noemen, althans in de centrale zelf. "De strijd is nog niet gestreden", erkent de Japanse premier Yoshihiko Noda.

Nog steeds mag niemand het gebied betreden in een straal van 20 kilometer rond de getroffen kerncentrale. Ruim 100.000 mensen werden er geëvacueerd. Experts zeggen dat het nog decennia zal duren eer het gebied opnieuw leefbaar is. Van het water dat de werknemers van Tepco hebben gebruikt om de reactoren te doen afkoelen, is erg veel terug in zee gestroomd. Ook zijn er berichten over voedsel waarin een te hoog radioactief gehalte wordt gemeten.