Bouw controversiële dam in Brazilië kan toch

In Brazilië is een federale rechter teruggekomen op zijn beslissing van in september om de bouw van de controversiële Belo Monte-dam, op de Xingu-rivier, stil te leggen. De elektriciteitsmaatschappij die de dam bouwt, heeft beloofd dat de loop van de Xingu niet zal wijzigen, waardoor er geen gevaar zou dreigen voor het visbestand.

De Belo Monte-dam, in de noordelijke deelstaat Pará, moet de op twee na grootste dam ter wereld worden, na de Drieklovendam in China en de Itaipudam, op de grens tussen Brazilië en Paraguay. Volgens de Braziliaanse regering zal de stuwdam schone elektriciteit produceren die broodnodig is voor de snel groeiende economie van het land.

Volgens de milieubeweging en de indianen die in het gebied wonen, zal de stuwdam catastrofale gevolgen hebben voor de fauna in het regenwoud en voor de naar schatting 40.000 mensen in de omgeving. Verschillende internationale beroemdheden hebben zich al geëngageerd in de strijd tegen de bouw van de dam, onder meer de rockzanger Sting, de actrice Sigourney Weaver en de filmregisseur James Cameron.