Congolezen houden woelige betoging in Brussel

Op de Brusselse Kleine Ring hebben een 1.000-tal Congolezen tegen de herverkiezing van de Congolese president Joseph Kabila betoogd. Achteraf kwam het tot gewelddadige confrontaties met de ordediensten. De politie heeft 83 relschoppers opgepakt.

De Brusselse politie heeft een 1.000-tal betogers geteld. Die waren heel opgewonden en hebben verschillende cameraploegen lastiggevallen. De betogers verwijten de pers dat ze niet objectief verslag uitbrengt over de situatie in Congo.

De betoging kwam langzaam op gang. Heel wat betogers waren het niet eens met opgelegde parcours en geregeld kwam het daarbij tot verhitte discussies met de politie, maar ook onder elkaar.

De betogers betwisten de uitslag van de presidentsverkiezingen, die gisteravond is bevestigd door het Hooggerechtshof in Kinshasa. Volgens de bekendgemaakte resultaten is zittend president Joseph Kabila de winnaar met 48,95 procent. Opposant Etienne Tshisekedi strandt op 32,33 procent.

Volgens de betogers zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen, wat ook wordt bevestigd door internationale rapporten. Ze eisen dat Kabila opstapt en hekelen de mensenrechtenschendingen, het geweld en de verkrachtingen in hun land.

De politie had paarden ingezet om alles rustig te laten verlopen. Ter hoogte van de Belliardstraat is het tot een confrontatie met de ordediensten gekomen. Betogers gooiden onder meer vuvuzelas, stenen en vuilnisbakken naar de politie. Die antwoordde met de wapenstok en met pepperspray. Minstens één agent zou gewond zijn geraakt.

In de Belliardstraat zijn tientallen ruiten gesneuveld en raakten enkele auto's beschadigd. Vanavond kwam het ook in Matonge, de Afrikaanse wijk in Elsene, tot gewelddadige confrontaties. Ook in Matonge zijn verschillende winkelruiten gesneuveld en verschillende auto's beschadigd. Een juwelierszaak is leeggeroofd.

De politie heeft 83 relschoppers opgepakt. 14 onder hen zullen zich moeten verantwoorden onder meer vandalisme.

Reynders gaat niet naar Kinshasa

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaat dinsdag niet naar de eedaflegging van de Congolese president Kabila. Hij vindt dat de verkiezingsresultaten niet grondig genoeg zijn onderzocht en daarom blijft hij weg van de ceremonie.

Reynders betreurt opnieuw dat talrijke tekortkomingen en onregelmatigheden werden vastgesteld tijdens het verzamelen en het samenstellen van de resultaten. "Hoewel deze tekortkomingen niet van die aard lijken om de rangorde van de resultaten in vraag te stellen, tasten zij jammer genoeg de integriteit van de verkiezing aan", laat hij weten.

De Belgische ambassadeur in Congo zal wel aanwezig zijn. Vijf jaar geleden, bij de eerste eedaflegging van Kabila, was premier Guy Verhofstadt (Open VLD) nog aanwezig in Kinshasa.